Начало Избрани Верстапен с убедителна победа в Бахрейн, Перес втори, Алонсо трети

Верстапен с убедителна победа в Бахрейн, Перес втори, Алонсо трети

4747
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и наложи доминацията си в надпреварата на пистата Сахир. Втори финишира съотборникът му Серхио Перес. Последното място на подиума бе заето от Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Условията в Бахрейн в началото на състезанието бяха много близки като тези в квалификацията. Температурата на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. Вероятността за дъжд бе нулева.

Всички състезатели решиха да използват меки гуми на старта на състезанието. Единствено изключение прави Кевин Магнусен, който реши да заложи на хард.

Верстапен защити първата позиция на старта и поведе след преминаването на първи завой. Зад него бе Льоклер, който се справи с Перес. Мексиканецът загуби позиция от Льоклер, но успя да се защити от атаката на Сайнц. Хамилтън спечели две позиции и успя да изпревари Алонсо и Ръсел. Ботас също направи отлично потегляне и зае осмото място. Хюлкенберг се срина с няколко места назад

В дъното на топ 10 Алонсо бе леко ударен от Строл. Испанецът каза по радиото, че е имал контакт с някой друг автомобил на пистата.

В първите 5 обиколки Верстапен водеше уверено в Бахрейн. Пилотът на Ред Бул бе с аванс от 3.5 сек. спрямо Льоклер. Трети и четвърти бяха Перес и Сайнц, следвани от Хамилтън и Ръсел. Челната десетка допълваха Алонсо, Ботас, Строл и Окон.

В следващите няколко тура Верстапен продължаваше да се откъсва от Льоклер, който от своя страна се движеше на около секунда пред Перес. Ръсел заяви по радиото дали Хамилтън има проблеми. От Мерцедес му отговориха, че е така. Зад тях Алонсо и Строл се опитваха да поддържат малка разлика спрямо тях. Верстапен продължаваше да увеличава аванса си и записа най-бързия тур.

Първото спиране в бокса дойде в 10-тия тур и бе дело на Пир Гасли. Състезателят на Алпин излезе от пита с твърди гуми. Обиколка по-късно през бокса минаха Цунода и Норис. Ръсел се оплака по радиото, че гумите му са износени и трябва скоро да спре в бокса. Британецът обаче помагаше на Хамилтън тъй като блокираше зад себе си Алонсо и Строл, които пазеха по-добре гумите.

13 обиколки след началото на Гран при на Бахрейн 2023, Хамилтън също направи питстоп за твърди гуми. В същото време Алонсо водеше оспорвана битка с Ръсел, която в крайна сметка спечели. Обиколка по-късно Льоклер и Сайнц също спряха в бокса, както и Ръсел. Състезателят на Мерцедес бе забавен с няколко секунди.


В 15-тия тур Верстапен също спря в бокса и излезе пред Льоклер. Следователно Перес поведе, докато Алонсо влез в бокса. По-назад Оскар Пиастри получи повреда в своя болид и бе прибран в гаража на Макларън. Естебан Окон пък поучи наказание заради погрешно заемане на стартовата си позиция.

В обиколка №17 Перес също спря в бокса. За разлика от своите съперници, състезателят на Ред Бул бе оборудван с използвани меки гуми. В челото Верстапен водеше с повече от 10 сек. спрямо Льоклер, докато в дъното на топ 10 се водеше борба между Ръсел, Алонсо, Ботас и Строл. Ландо Норис бе забавен в бокса заради проблем с пневматичната система

Верстапен продължаваше да контролира състезанието в Бахрейн. Пилотът на Ред Бул водеше с разлика от 11.6 сек. спрямо Льоклер. Трети на около секунда зад състезателя от Монако с движеше Перес. Пети бе Хамилтън, следван от Алонсо, Ръсел, Строл, Ботас и Албон. Междувременно Окон получи ново 10-секундо наказание заради неправилно изпълнение на първото наказание.

26 обиколки след началото на състезанието в Бахрейн Перес мина пред Льоклер и зае второто място. Алонсо пък се радваше колко добра е деградацията на гумите на неговия болид. Испанецът опитваше да догони Хамилтън, докато Окон получи нова санкция заради превишена скорост в пита.

В края на 30-тата обиколка Хамилтън направи второ спиране в бокса, обиколка по-късно той бе последван от Сайнц и Ръсел. Норис и Хюлкенберг също минаха през пита.

В 34-тия тур Льоклер направи второ спиране за нови твърди смеси на Пирели. Малко след това той бе последван от Перес и Алонсо, а Верстапен остана на пистата в Бахрейн.

37 обиколки след старта на Гран при на Бахрейн Верстапен също мина отново през бокса. Нидерландецът се върна на върха, докато Алонсо записа най-бързата обиколка и започна да се бори с Хамилтън. Испанецът направи няколко неуспешни атаки срещу бившия си съотборник преди да го изпревари от външната страна на десети завой.

В 41-вата обиколка Льоклер получи повреда в своя болид и спря в последния сектор на Международната писта в Бахрейн. Това доведе до активиране на системата за виртуален сейфти кар


След рестарта Верстапен продължаваше да води колоната, следван от Перес и Сайнц. Испанецът бе преследван от Алонсо, който имаше по-добра деградация на гумите. В по-задната част на полето се водеше оспорвана борба между Цунода, Де Врис и Жу.

В 46-тата обиколка Алонсо изпревари Сайнц на правата след десети завой. Пилотът на Ферари имаше сериозни проблеми с твърдите гуми на Пирели и бе застигнат от Хамилтън. Отпред Верстапен и Перес водеха с огромна преднина спрямо всички останали.

До края на състезанието в Бахрейн не настъпиха някакви размествания в топ 10. Следователно Верстапен спечели пред Перес и Алонсо. Четвърти остана Сайнц пред Хамилтън, Строл и Ръсел. Челната десетка допълниха Ботас, Гасли и Албон.