Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн продължава да е под въпрос

Гран при на Бахрейн продължава да е под въпрос

55
0
Бахрейн,Мерцедес,Михаел Шумахер

Около провеждането на Гран при на Бахрейн продължава да стои въпросителна, въпреки че състезанието по план трябва да се проведе само след две седмици. Отмяната все още не е изключена. Някои вече съветват (като например британският политик Ричард Бърдън) надпреварата отново да бъде отложена предвид сложната политическа обстановка и смятат, че това е единственото разумно решение.

От страна на ФИА обаче все още никой не се притеснява за сигурността при провеждане на надпреварата.

„Властите в Бахрейн от най-високо ниво ни убедиха, че всичко е под контрол и че са взети всички мерки за сигурността на отборите“, обясни говорител на федерацията.

Световният шампион Деймън Хил продължава да е сред най-ревностните привърженици на завръщането на Формула 1 в близкоизточната държава. В последно време обаче и той е загрижен за обстановката там.

„Положението се е променило“, обясни Хил пред британският всекидневник Guardian. „Протестите не са стихнали, а са станали много по-прицелени. Това е повод за нашата загриженост. Ако все пак състезанието се състои, трябва да сме сигурни, че ничий живот няма да бъде поставен под заплаха. Ако трябва да съм честен, смятам че провеждането на надпреварата ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.“

Разбира се, отговорните лица в Бахрейн виждат нещата по различен начин. Шефът на пистата Саид Рашид Ал Саяни вярва, че цялата нация ще спечели от провеждането на надпреварата и необходимите реформи ще бъдат направени по-лесно.

„Това, което се е случило в миналото, разбира се, е жалко, но не можем да се върнем назад в историята и да я променим“, обясни Ал Саяни. „Можем обаче да се поучим от нея и да продължим да гледаме напред. Бахрейн се нуждае от това състезание, защото покрай него трябва да намерим пътя към нормализиране на положението.

Надпреварата не се провежда заради желанието на управляващите, а защото Бахрейн е родината на моторните спортове в Близкия изток.“

Мнозинството от посетителите на досегашните седем състезания (от 2004 до 2010 г.) на трасето в близост до столицата Манама били „фенове на спорта от цял свят, а не членове на управляващата фамилия“.

Подготовката по привеждането на трасето в оптимален вид вече била завършена. Направено е освежаване на прочутата кула на пистата Сахир, както и на 47-те луксозни ложи, бе съобщено от Gulf Daily News.

Трибуните са подготвени, като същото важи и за постройките в падока. Медия центърът пък е готов да посрещне до 500 журналисти. Подобрени са пътищата, водещи към и извеждащи от пистата. Очаква се окончателното решение за провеждането на състезанието да бъде взето най-късно до неделя, когато ще се състои Гран при на Китай.