Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Белгия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Белгия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

4661
0
Спа-Франкоршамп
снимка, Пирели
Гран при на Белгия е 12-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2021. Състезанието се провежда на пистата Спа-Франкоршамп близо до град Ставело.

Макс Верстапен ще потегли от полпозишън, следван от Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Зад тях са Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел. Валтери Ботас, Ландо Норис и Ланс Строл ще стартират пет позиции назад заради наказания.

Два часа преди започване на надпреварата в Белгия на трасето вали дъжд и се очаква пилотите да потеглят с гуми за мокър асфалт. Това ще направи състезанието много непредвидимо и интригуващо.

Стратегиите за тази надпревара са много различни. При евентуална суха писта най-добрият вариант с едно спиране в бокса- стартиране с медиум от и смяна с хард в периода от 15-та до 20-та обиколка. Друга опция е потегляне със софт за първите 10-15 тура и после смяна с хард.

Други два варианта са тръгване със софт и смяна с медиум, а най-бавната опция е с две спирания бокса. Тогава пилотите могат да започнат с най-мекия тип гуми, послед един стинт с медиум и последните 10 тура отново със софт. Разбира се, това може да се случи ако пистата е напълно суха, като шансовете за това са много малки.