Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бразилия ще се премести в Рио де Жанейро

Гран при на Бразилия ще се премести в Рио де Жанейро

1315
0
Интерлагос, писта Хосе Карлос Паче, Гран при на Бразилия
пистата Интерлагос; снимка: Пирели

Гран при на Бразилия по всяка вероятност ще се премести на нова писта в Рио де Жанейро. Това заяви президентът на страната Жаир Болсонаро. Според него това ще се случи през 2020 г., като пистата ще се казва Аертон Сена.

Вече е подписано споразумение с губернатора на града Уилсон Витцел и с кмета Марсело Кривела. Планира се трасето да бъде изградено в западната област Деодоро.

Идеята е трасето да бъде завършено преди края на тази година. То ще бъде финансирано изцяло с частни средства и ще замести досегашния домакин Интерлагос в Сао Пауло.

„Управлението на Формула 1 реши да запази Гран при на Бразилия, каза Болсонаро. – Но състезанието в Сао Пауло стана непрактично заради проблемите около финансовата подкрепа на събитието и дълговете, които има то.

Новото трасе ще бъде изградено за 6 или 7 месеца. Това ще е добре за икономиката на страната и на града, като ще създаде 6000 или 7000 нови работни места.“

На пистата Жакарепагуа в околностите на Рио де Жанейро кръг от Формула 1 имаше през 1978 г. и след това от 1981 до 1989 г. Тя обаче беше разрушена и вече не съществува.