Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Испания

Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Испания

2010
0
Гран при на Испания
снимка: Пирели

Валтери Ботас бе най-бърз в първата тренировка за Гран при на Испания. Неговото време бе 1:16.785, което той постигна с най-меките гуми. Втори завърши съотборникът му от Мерцедес, Люис Хамилтън, на 0.039 зад финландеца. Трети бе Макс Верстапен (Ред Бул) с 1:17.724 със същия комплект гуми.

Температурата на въздуха по време на тренировката бе 30-31 градуса, а тази на пистата стигна до 45 градуса. Рискът за валежи по време на сесията бе 0% след дъжда през вчерашния ден. Очаква се следобедната тренировка да бъде по-представителна за състезанието в неделя, имайки предвид по-високите температури.

Пилотът от Формула 2, Рой Нисани, зае мястото на Джордж Ръсел в отбора на Уилямс за тази сесия.

Всички освен пилотите на Мерцедес излязоха на пистата в първите 5 минути от тренировката.

Себастиан Фетел направи първата обиколка за време за 1:22.879 с твърдите гуми. Германецът използва различно шаси през този уикенд, заради повреда по старото от състезанието в Силвърстоун.

Макс Верстапен подобри времето на Фетел 20 минути след началото на тренировката, използвайки твърдите гуми, с 1:19.574. Няколко секунди по-късно, Валтери Ботас направи обиколката за 1:18.575 със средно твърдите гуми.

Даниел Рикиардо и завърналият се Серхио Перес също подобриха записаха по-бързи обиколки от нидерландецът, но с най-меките гуми. Те останаха на около 7 десети зад Валтери.

След малко повече от 30 минути след началото на тренировката, Хамилтън направи първите си бързи обиколки с най-твърдите гуми. Той подобри времето на съотборника си с почти 6 стотни.

Така единственият пилот без време към момента бе Данил Квят. Руснакът използва втората си задвижваща система за сезона по време на този уикенд.

45 минути преди края, пилотът на Алфа Таури все пак излезе на пистата с най-меките гуми. Той бе и единственият пилот на трасето по това време. Обиколка от 1:19.160 му отреди шесто място към момента.

Малко по-късно Ромен Грожан записа трето време с най-меките гуми. Обиколката му бе със същото време като това на Валтери Ботас, който я направи със средно твърди гуми в началото на сесията.

Ботас и Хамилтън междувременно също сложиха този комплект гуми за нова серия от бързи обиколки. Валтери излезе начело с 1:16.785, а съотборникът му остана на 4 стотни зад него. Британецът се оплака от вибрации в предните гуми.

30 минути преди края, Рой Нисани се завъртя в 10-и завой. Към момента той бе на 20-о място, като обиколката му бе малко над 3 десети по-бавна от тази на Николас Латифи.

Алекс Албон, който към момента бе 17-и, съобщи за проблем с колата и бе инструктиран да прибере бавно колата обратно в бокса.

Съотборникът му излезе трети след като направи обиколка с най-меките гуми за 1:17.724. Зад него се наредиха двете коли на Ферари.

Албон се върна обратно на пистата 15 минути преди края и записа осмо време с най-меките гуми. Той каза по радиото, че е доволен от баланса на колата. Според него обаче колата е била бавна на правите.

Хамилтън се оплака от състоянието на предна лява гума, след като направи 11 обиколки с най-меките гуми на Пирели за този уикенд.

В крайна сметка той остана втори зад Ботас.