Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас изпревари Хамилтън в квалификацията на Монца

Ботас изпревари Хамилтън в квалификацията на Монца

3256
0
Валтери Ботас; Снимка: Пирели
Валтери Ботас; Снимка: Пирели

Валтери Ботас беше пръв в квалификацията на Монца за Гран при на Италия. Пилотът на Мерцедес ще стартира от първа позиция на спринтовата надпревара утре следобед. До него на първа редица ще потегли съотборника му Люис Хамилтън, а зад тях се наредиха Макс Верстапен и Ландо Норис.

 

Температурата на въздуха бе 25 градуса, а на асфалта 33 градуса – малко по-хладно от първата тренировка преди няколко часа.

Никой не бързаше да излезе в първата част на квалификацията, която продължава 18 минути. Все пак пилотите на Ферари излязоха първи с карани софт гуми. Шарл Льорклер записа първото време за сесията – 1:22.803. Сайнц бързо го подобри, а зад него се наредиха Цунода, Ръсел и Латифи. Единствено Мазепин и Кубица записаха по-слабо време от Льоклер. Льоклер попита по радиото дали има проблеми със спирането. Макс Верстапен подорбри времето на Карлос Сайнц, а след него Норис записа три най-бързи сектора и време 1:21:681 – повече от четири десети от секундата по-добро от резултата на нидерландеца. Люис Хамилтън и Валтери Ботас първи слязоха под 1:21 – с времена от 1:20.543 и 1:20.804. След тях трети бе Рикиардо, следван от Гасли и Джовинаци, които също се наредиха пред Норис. Шумахер, Окон и Алонсо останаха последните пилоти без записана обиколка.

 

Квалификацията не започна убедително за Верстапен, а местният фаворит Льоклер дълго време беше сред последните в класирането. Излизането му от бокса в близост до Никита Мазепин беше и рисково и комисарите съобщиха, че ще бъде разследвано. Мазепин участва в инцидент и с Роберт Кубица, който също ще бъде разследван. Норис зае трето място след като завъртя своята втора бърза обиколка, но за пореден път през уикенда времето му беше изтрито. Верстапен и Гасли бяха много ядосани от трафика на пистата. Нидерландецът записа трето време, Сайнц остана четвърти. Льоклер излезе от рисковата зона с пето място, макар че сподели по радиото че е трудно за пилотиране на пистата.

Люис Хамилтън и Валтери Ботас не успяха да подобрят времената си при втория опит с използвани гуми софт. Норис успя да запише време 1:20.916 и трета позиция. Зад него останаха Макс Верстапен, Карлос Сайнц и Антонио Джовинаци. Топ 10 допълниха Льоклер, Рикиардо, Перес и Фетел.

След първата квалифкация едва не отпадна Джордж Ръсел, но беше класиран 15-ти след като обиколката на Юки Цунода бе изтрита заради неспазване на лимитите на пистата. Под чертата останаха Латифи, Цунода, Шумахер, Кубица и Мазепин. Непосредствено пред Ръсел бяха пилотите на Алпин.

Верстапен и Перес първи излязоха в Q2 с нови гуми софт. Разследването на инцидента между Льоклер и Мазепин бе прекратено, но проблемът с болида му остана.

Верстапен записа време 1:20.710, а неговия съотборник остана с 1:21.146. Хамилтън и Ботас ги изпревариха: впечатляващо време от 1.19.936 за британеца и 1:20.032 за финландския му съотборник. Норис и Рикиардо се наредиха трети и четвърти с 1:20.356 и 1:20.435 съответно, а Пиер Гасли също изпревари Верстапен, който остана шести на 56 хилядни зад французина. Зад него бяха Джовинаци и Строл. Девети и десети бяха Шарл Льоклер и Серхио Пеерес. Фернандо Алонсо се прибра в бокса без да запише време. Така след първите обиколки в Q2 извън топ 10 останаха също Окон, Фетел, Сайнц и Ръсел.

Пилотите масово излязоха за последни обиколки във втората част на квалификацията  около три минути преди края ѝ. Люис Хамилтън едва не бе ударен от Астън Мартин-а на Фетел, който излизаше на алеята в бокса. Верстапен и Хамилтън се оплакаха от трафика в пита. Пилотите на Мерцедес не подобриха времената от първия стинт. Норис записа по-бързо време: 1:20.059 и трето място. Четвърти остана Верстапен с 1:20.229. Зад тях се класираха Гасли, Джовинаци, Сайнц, Льоклер и Перес.

Фетел, Строл, Алонсо, Окон и Ръсел отпаднаха от третата квалификация.


Работата по болида на Льоклер продължи. Хамилтън и Ботас излязоха в самото начало на Q3. Верстапен и Перес ги последваха. Този път пилотите на Мерцедес бяха с нови гуми, а Перес с използвани. Хамилтън записа по-слабо време от Q2, но пак беше пръв с 1:19.949. Малко зад него, на 17 хилядни от секундата бе Верстапен с 1:19.966 . Трето време даде Норис – на 65 хилядни от Люис Хамилтън, четвърти остана съотборникът му Рикиардо с две десети изоставане от Ландо. Пети беше Ботас, който допусна грешка при излизане от втория шикан и мина през чакъла. Зад финландеца остана Гасли. Пилотите на Ферари дадоха седмо и осмо време. Единствено Джовинаци не записа обиколка и остана в бокса.

Никой не бързаше да излезе, въпреки рискът да се повтори квалификацията от миналия сезон. Все пак първи на пистата бяха пилотите на Ред Бул, а към края бяха Мерцедесите, следвани единствено от Ландо Норис. Джовинаци също излезе за единствения си опит в Q3. Валтери Ботас даде най-добро време в сектор едно и сектор две и изненадващо изпревари съотборника си с 1:19.555, който записа 1.19:651. Трети остана Верстапен, а Норис записа четвърто време, следван от Рикиардо. Шести се класира Пиер Гасли. Сайнц ще стартира на спринта пред съотборника си Льоклер, а зад тях ще бъдат Перес и Джовинаци.