Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън начело в първата тренировка на Монца

Люис Хамилтън начело в първата тренировка на Монца

2478
0
Монца; Снимка: Пирели
Монца; Снимка: Пирели

Люис Хамилтън даде най-добро време в първата свободна тренировка на пистата Монца. Пилотът на Мерцедес записа време 1:20.926 с гуми медиум. Втори остана Верстапен със софт и време 1:21.378, а трети бе Ботас с 1:21.451.

За уикенда в Италия от Пирели избраха средните по твърдост гуми – C2, C3 и C4 – съответно бели хард, жълти медиум и червени софт. Няма очаквания за дъжд през уикенда, но все пак отборите разполагат с интермедии и гуми за мокро. В началото на тренировката температурата на въздуха беше 27 градуса, а на асфалта 41 градуса.
За втори пореден уикенд Роберт Кубица замества Кими Райконен, който наскоро обяви своето оттегляне от Формула 1 след края на сезона.

Почти всички пилоти излязоха на пистата веднага щом светна зелен светофар на единствената тренировка за деня. Единствено Ръсел остана в пита. Карлос Сайнц записа първата обиколка – 1:25.952. Времето му веднага беше подобрено и начело застана Люис Хамилтън с медиум, следван от Перес, Ботас и Верстапен. На дъното бяха Мазепин, Шумахер, Кубица и Строл.
Ландо Норис се оплака от педала на спирачката си и изпусна спирането на първи завой.

При вторите бързи обиколки отново Хамилтън беше най-бърз с 1:22.262, след като подобри времето на Перес с девет десети от секундата.Трето време даде Валтери Ботас, на 1.350 от своя съотборник. Верстапен изостана на 1.737 и беше единствен с хард от водещите два отбора.
Юки Цунода се оплака от разхлабен колан и премина много близо до Мазепин при задминаване на руския пилот, но не се стигна до инцидент.
Всички пилоти освен Строл и Фетел регистрираха времена първите 10 минути. Германецът записа четвърто време с медиум, на 1.3 секунди зад водача Хамилтън, а Строл завъртя обиколка за 1:24.439 с медиум.
Върху каската на Джордж Ръсел е монтирана специална камера за първите две тренировки. Същата камера носеше Алонсо в уикенда за Гран при на Белгия.


Преди повечето пилоти да се приберат в боксовете, се оформи следното класиране: Хамилтън, Перес, Верстапен, Фетел, Ботас, Гасли, Окон, Алонсо. На дъното бяха Кубица и Мазепин, който изостана от водача с 3.341 секунди.

Серхио Перес се завърна на пистата с медиум, а Верстапен смени гумите и също излезе с медиум. Перес записа 1:22.127 и изпревари Хамилтън със 135 хилядни от секундата. Графиките показаха, че на четвърти завой Ботас изостава от Люис Хамилтън с 0.18 секунди. Верстапен се оплака по радиото от липса на сцепление на втори завой и влезе в пита. Нидерландецът изостана точно 444 хилядни от своя съотборник. Гасли записа много добро трето време с гуми медиум на 0.287 секунди от Перес. Льоклер записа второ време с 49 хилядни изоставане, но обиколката му беше изтрита заради неспазване на ограниченията на пистата.

Карлос Сайнц направи обиколка за 1:22.460 и бе най-бърз във втория сектор. Записа четвърто време зад Перес, Хамилтън и Гасли. Пети бе Рикиардо, а зад него останаха Верстапен, Джовинаци и Фетел. Мик Шумахер също загуби обиколката си след като мина твърде широко през завой 11.

Пилотите на Хаас Мазепин и Шумахер бяха единствените, които записаха най-доброто си време с гуми софт през първата половина на тренировката. Повечето от останалите избраха да въртят обиколки с медиум. Даниел Рикиардо подобри времето на Перес и излезе начело с 1:22.003. На дъното останаха Латифи и Ръсел с гуми хард. Гасли завъртя още една добра обиколка с медиум, но остана на 25 хилядни зад Рикиардо. Трети се нареди Ландо Норис.

Верстапен и Серхио Перес излязоха първи от фаворитите с нови гуми софт, докато пилотите на Мерцедес и Ферари още бяха в бокса. Ботас и Хамилтън отново избраха медиум. Перес не успя да поведе и записа 1:22.039. Времето му бе изтрито. Ландо Норис също загуби обиколка. Пръв под 1:22 време слезе Ботас с 1:21.451, но Верстапен веднага подобри времето му и записа 1:21:378 с по-бързите гуми. Люис Хамилтън беше най-бърз и в трите сектора и логично поведе колоната с 1:20.926 или 0.452 секунди пред Верстапен. Британецът взе Параболика много външно, но въпреки това времето му остана валидно – обиколката щеше да бъде изтрита ако всички гуми бяха извън очертанията на пистата.


Фетел, Строл, Гасли и Цунода излязоха с гуми софт. Пилотите на Уилямс и Алфа Ромео също излязоха със софт. Алонсо записа четвърто време с медиум, на една секунда зад Хамилтън. Строл записа 1:21.676, Фетел изостана със 150 хилядни от съотборника си, а Пиер Гасли беше между двамата на пета позиция. Ландо Норис съобщи по радиото, че губи мощност на завоите Лесмо. Въпреки това успя да запише втотро време с медиум и изоставане от 0.276 секунди от Хамилтън, но тази обиколка отново беше изтрита.

Единствените състезатели от челната шестица с медиум останаха Хамилтън и Ботас на първа и трета позиция. Пилотите на Мерцедес, Макларън и Алпин  не използваха гуми софт през тази сесия.

Квалификацията е от 19:00 българско време днес и ще определи реда, в който състезателите ще стартират на спринта утре.