Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Канада спряна в 25-ата обиколка

Гран при на Канада спряна в 25-ата обиколка

81
0
дъжд

Гран при на Канада бе спряна в 25-ата от общо 70 обиколки, след като дъждът на пистата в Монреал стана прекалено силен. Води Себастиан Фетел (Ред Бул) пред Камуи Кобаяши (Заубер) и Фелипе Маса (Ферари).

 

Сутринта на пистата Жил Вилньов валеше и бе доста студено, като час преди старта не само нямаше индикации за спиране на дъжда, а се очакваше той дори да се усили!

Междувременно Ник Хайдфелд смени двигателя на Рено-то си, но това не доведе до санкция за него. Хайме Алгерсуари пък стартира от питлейна, след като екипът му смени торсионните щанги на окачването и настройките на предното и задно крила на неговото Торо Росо.

При затварянето на питлейна дъждът бе спрял, но метеоролозите очакваха да започне пак на по-късен етап. Асфалтът бе много мокър, с температура едва 18 градуса и пилотите, излизащи на грида, докладваха сериозна липса на сцепление.

Няма да използваме интермедии при толкова вода на пистата, това е сигурно. Ясно е, че ще сложим гуми за много мокро трасе – заяви Себастиан Фетел на грида.

Шефът на Мерцедес Рос Браун се съгласи с него, но допълни, че ситуацията може да се промени доста бързо. От рейс контрола пък потвърдиха, че стартът ще е зад кола за сигурност, което означаваше, че всички задължително трябва да сложат мокри гуми. От Пирели смятаха, че колкото и бързо да изсъхне пистата  преходът от този тип към сликове няма да е директен и почти сигурно очакваха поне по една серия обиколки с интермедии.

Времето ще се оправя според прогнозата. Просто трябва да си с правилните гуми в точните моменти. А когато стартираш от полпозишън, не искаш да поемаш никакви рискове – коментира шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

На Фетел не се наложи да рискува каквото и да е при летящия старт зад сейфти кара, докато екипите предвиждаха нов валеж в различни периоди от време – от 15 минути след старта до половин час по-късно.

Колата за сигурност се прибра в края на 4-ата обиколка и състезанието стартира наистина. Алонсо веднага атакува Фетел, а малко по-назад Уебър и Хамилтън се сбутаха, при което Ред Бул-ът се завъртя. Това прати австралиеца далеч назад в колоната, докато Люис не загуби толкова места.

Втори в петия тур бе Алонсо, следван от Маса, Розберг и Шумахер, притискан от болидите на Макларън. Трасето обаче бе все още толкова мокро, че при опит да изпревари германеца Хамилтън се изпързаля настрани и загуби позиция от Бътън в 5-ата обиколка. В осмата Люис се пробва да изпревари съотборника си на старт-финалната права, двамата се удариха и това бе краят на състезанието за Хамилтън, докато Дженсън изумено попита по радиото екипа си:

– Какви ги върши той?!

Сейфти кар излезе на пистата след катастрофата, а дъждът се очакваше да започне около 12-ия тур, както и да продължи приблизително 30 минути. Бътън мина през пита и сложи интермедии (повреди не бяха регистрирани), на трасето започна да капе, а от радиокомуникацията на Уебър с питуола стана ясно, че австралиецът има грижи със свалянето на предавки.

Точно в края на 12-ата обиколка колата за сигурност се прибра, а дъждът отново заваля на пистата Жил Вилньов. Този път Фетел се измъкна чисто напред пред Алонсо, Маса, Розберг, Шумахер, Кобаяши, Хайдфелд, Петров, Уебър, Ди Реста. Бътън пък получи наказание минаване през питлейна, тъй като бе превишил максимално допустимата скорост при движение зад сейфти кара. Той обаче рискува с интермедии и скоро се оказа с повече от 1 секунда по-бърз от Фетел, когато капките дъжд спряха и англичанинът започна да изпреварва един по един съперниците, след като изтърпя наказанието си. Примерът му се оказа заразителен, но в 19-ия тур започна да вали силно (което принуди Алонсо да прави светкавичен втори стоп) и отново излезе сейфти кар!

Пилотите на Ред Бул смениха гумите си един след друг в 20-ата обиколка. Маса стори същото тур по-късно и Фетел отново излезе начело на колоната. Немският пилот съобщи, че в определени части от трасето нищо не се вижда и ситуацията е опасна за рестартиране на надпреварата, а температурата на трасето падна рязко на 15 градуса. Зад него бе Кобаяши (без бокс), Маса и също невлизалите в пита Хайдфелд, Петров и Ди Реста. Уебър бе седми пред Алонсо, Де ла Роса (без бокс), Бътън, Розберг и Шумахер. Дъждът обаче бе толкова силен, че рейс контролът реши да спре надпреварата и да изчака нормализиране на условията.