Начало Избрани Гран при на Китай отново е под въпрос

Гран при на Китай отново е под въпрос

702
0
Гран при на Китай 2019
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Китай отново е под въпрос. Това смята Стефано Доменикали. Според главния изпълнителен директор на F1, шансовете за провеждане на надпреварата на пистата край Шанхай през 2023 г. стават все по-малки.

Състезанието в Китай отсъства от календара на F1 за трета пореден сезон. Последното издание на надпреварата бе през сезон 2019. Победител тогава стана Люис Хамилтън с Мерцедес. Британецът записа шести успех на пистата Шанхай Интернешънъл, с което затвърди позицията си на най-успешния пилот в Китай.

Наскоро Доменикали предупреди, че Гран при на Китай е под сериозна въпросителна. Завръщането на надпреварата в азиатската страна трябва да се случи през 2023 г. Тази година събитието отново не се състоя заради твърде строгите мерки и рестрикции, свързани с пандемията от COVID-19. Това причини и отпадане на състезанието през 2020 и 2021 г. Въпреки това организаторите на надпреварата подписаха нов договор до сезон 2025.

В края на септември F1 публикува календара за сезон 2023, който включва рекордните 24 старта. В него попадат Лас Вегас, Катар и Китай. Надпреварата на пистата край Шанхай трябва да се проведе в средата на април.

От друга страна ограниченията, свързани с пандемията в страната са все още твърде строги. Няколко области в страната са подложени на различни нива на ограничения локдаун. Същевременно а броят на случаите на заразени с коронавирус се е увеличил през последните седмици.

Още в средата на октомври Гуаню Жу изрази съмненията си, че догодина ще се състава в своята родина. Пилотът на Алфа Ромео е добре запознат със строгите мерки в страната. По този начин той отново няма да може да кара пред домашна публика.

Доменикали представи актуална информация за вероятността за завръщане на Гран при на Китай.

„За момента ситуацията с коронавируса в Китай остава сериозен проблем. Честно казано не е никак сигурно, че ще се състезаваме там през 2023-та. Ние продължаваме да следим ситуацията и ще информираме всички ако стане някаква промяна“, сподели Доменикали.

Според различни източници на информация, F1 и организаторите в надпреварата в Китай търсят алтернативи.

В календара за сезон 2023 има двуседмични паузи преди и след Гран при на Китай. Съвсем логично, перспективата да се загуби състезание и да се създаде четириседмична пауза между състезанията в Австралия и Азербайджан няма да удовлетвори Либърти Медия.

F1 може да се опита да замени събитието или да го премести на друга дата. Това е трудно постижимо, тъй като почти няма свободен слот в графика на спорта. Друга опция в F1 да бъде на писта, която преди е приемала кръг от шампионата, например Малайзия. Алтернативният вариант е Гран при Азербайджан да се премести с една седмица напред, за да се намали четириседмичната пауза.