Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Корея спряна заради дъжд

Гран при на Корея спряна заради дъжд

92
0
дъжд

Гран при на Корея бе спряна заради силен валеж на пистата Йонгам и лоши състезателни условия. Дъждът през нощта бе отмил част от мръсотията, но и натрупаната по асфалта гума, което предизвика сериозно чудене сред отборите как да се справят със ситуацията. Валежът постепенно се усилваше в последните 10 минути преди старта. Затова и рейс директорът на надпреварата Чарли Уайтинг отложи процедурата с десет минути с надежда ситуацията да се нормализира. Малко след това бе съобщено, че състезанието ще започне зад кола за сигурност – това означаваше, че всички пилоти слагат гуми за екстремно мокра писта и няма да правят загряваща обиколка.

Рейс контролът не отлага повече старта и първата в историята на Формула 1 Гран при на Корея започна с потеглянето на сейфти кара, зад който се нареди колоната.

Междувременно стана ясно, че Ферари бяха сменили водната помпа в колата на Фернандо Алонсо заради определени съмнения в нея. Роб Смедли пък съобщи още във втората обиколка на Маса, че дъждът ще продължи поне още 20 минути според информацията на Скудерията и бе категоричен, че Фелипе трябва да направи всичко възможно, за да поддържа доброто състояние на гумите си.

– Това ще е ключът сега – допълни състезателният инженер на бразилеца.

Майк Гаскойн съобщи, че пилотите му в дъното на грида не виждат съвършено нищо. Минута след това Алонсо обясни на Андреа Стела, че не вижда къде се намира Марк Уебър (Ред Бул) пред него! При това положение рейс контролът прекрати надпреварата в третия от 55 тура.