Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Корея отчете над $36 млн. загуби

Гран при на Корея отчете над $36 млн. загуби

34
0
Гран при на Корея,Йонгам

Организаторите на Гран при на Корея отчетоха сериозна загуба, но са убедени че кръгът от Формула 1, провеждащ се на пистата Йонгам, ще има дългосрочни ползи за страната.

Според финансов отчет оперативната загуба е $36,4 млн. Това означава, че организаторите за трета поредна година са на червено (кръгът влезе в календара през 2010 г.). Само за първата година минусът е 50 млн. долара, но корейците твърдят, че това са само краткосрочни проблеми.

В дългосрочен план състезанието от Формула 1 трябва да има по-сериозен ефект за страната. То не само ще проправи път на южнокорейската автомобилна индустрия, но ще подпомогне и няколко допълнителни сектора – е цитиран от Ройтерс неназован представител на организаторите.

По принцип договорът на пистата Йонгам е за 7 години с опция за продължаване до 2021 г. Бърни Екълстоун обаче не бе съвсем доволен от организацията този сезон и използва обичайния си коз за стряскане на организатори – заяви, че има достатъчно страни, желаещи да домакинстват надпревара от Формула 1.

Южнокорейците се опитаха да намалят таксата за надпреварата, но засега не са постигнали нещо сериозно в тази посока.