Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Маями – през май догодина

Гран при на Маями – през май догодина

1042
0
Маями, Флорида, САЩ
Маями, Флорида, САЩ

Първата Гран при на Маями във Формула 1 трябва да се проведе в началото на май следващата година. Състезанието вече е фиксирано в предварителния календар за 2022 г. Организаторите преодоляха сериозна съпротива преди да получат подкрепата на местните власти и одобрение на проекта. Така в САЩ ще има две състезания, в началото и в края на сезона, когато Формула 1 отново ще е в Тексас на пистата край Остин.

Пътуването за Северна Америка през пролетта малко оскъпява транспорта на Формула 1. Тя трябва да посети отново континента само месец по-късно, през юни за Гран при на Канада. След това ще има и трети полет през есента.

Лично изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали разкри, че „Маями ще се случи през първата половина на май. Състезанията във Флорида и Монреал в крайна сметка няма да бъдат сдвоени – освен ако кандците не поискат значителна промяна в датата си“.

 

Гран при на Канада

Канада може да бъде преместена по-напред, ако организаторите изразят подобно желание. Но Монреал провежда състезанието през юни от 30 години. Времето е най-добро именно в този период от годината, а уебсайтът на канадската GP вече посочва като дата на състезанието 13 юни 2022 г.

13 юни догодина се пада в понеделник. Това показва, че още не всичко е напълно изяснено около състезанието. Но очакването е за провеждане през втория уикенд на юни, каквато е традицията.

Гран при на Испания

Ако Маями се проведе след първите стартове извън Европа, вероятно това ще стане на 1 май, когато традиционно е Испания. Барселона може да приеме старт в средата на месеца и след това в последния уикенд на май Монте Карло, както е традицията.

Азербейджан предпочитат състезанието им да през юни

Организаторите в Азербейджан предпочитат състезанието им да през юни и след Канада керванът може да прелети до Каспийско море и след това да направи традиционния тур от надпревари в Австрия, Франция, Великобритания, Унгария. Нидерландия също би желала по ранно провеждане и би могла да намери място в този период, вероятно след Великобритания. Възможно е и провеждане на състезанието на Зандвоорт веднага след Каталуния и от там да се пътува за Монако в три поредни седмици. Обсъжда се и вариант тези две състезания евентуално да се проведат на 24 април и на 1 май. След това GP на Маями да се проведе на 15 май. След това керванът да се върне в Монако на 29 май.

Очаква се също така сезон 2022 да започне отново в Близкия изток, но не в Бахрейн

Очаква се също така сезон 2022 да започне отново в Близкия изток, но не в Бахрейн, а в Саудитска Арабия, която се превърна в огромен спонсор за Формула 1. Седмица по-късно ще е състезанието в Бахрейн. След това през април ще се лети за Австралия и Китай, ако се постигнат с тях съответните договорки относно ограничения, свързани с пандемията COVID-19.

„Планираме сезон 2022 г. от доста време – заяви Доменикали. – Щастливи сме, че има голямо търсене на дати и места в календара.“