Начало Избрани Верстапен триумфира Монако, дъжд направи непредвидимо състезанието в края

Верстапен триумфира Монако, дъжд направи непредвидимо състезанието в края

2626
0
Макс Верстапен, снимка: автора

Асен Стоянов, Монте Карло. Макс Верстапен с Ред Бул триумфира в Гран при на Монако. Пилотът на Ред Бул показа здрави нерви с повлияната дъжд последна третина от надпреварата, която доведе до доста излитания и удари в мантинелите. Така нидерландецът увеличи значително аванса си на върха в шампионата.

Втори завърши Фернандо Алонсо с Астън Мартин, въпреки много сериозна стратегическа грешка на тима. За него това е най-добро класиране за сезона и 5-и подиум от 6 състезания. Почетната стълбичка допълни Естебан Окон с Алпин, за който това също е най-добър резултат за годината. Зад него се класираха Джордж Ръсел и Люис Хамилтън с обновения болид на Мерцедес.

На старта Верстапен, който избра гуми медиум, запази лидерството в първия завой, следван от Алонсо, който заложи на хард. Испанецът от своя страна успя да се защити от Окон, който бе със средните по твърдост гуми.

Сайнц остана на 4-о място с хард, като затвори твърдо Хамилтън, който го атакува на излизане от първия завой с медиум. Магнусен, Перес и Жу спряха за нови гуми хард още в края на първата обиколка с идеята да изкарат с тях до финала.

Хюлкенберг получи 5 секунди наказание за предизвикан удар срещу Сърджант в средата на колоната. Ръсел бе заподозрян, че не е заел правилно стартовата си позиция, но след това бе обявено, че разследване няма да има.

Отпред за 9 обиколки Макс се откъсна на близо 3 сек пред Алонсо, а Окон бе на 10 сек от водача.

Плътно зад пилота на Алпин бе Сайнц. При атака на испанеца той се удари в Естебан и елемент от предното му крило се счупи. След няколко завоя той се откачи. В Скудерията в крайна сметка решиха да не сменят спойлера.

Междувременно в челото авансът на Верстапен набъбна на над 5 секунди спрямо Алонсо. Окон удържаше Сайнц, а по-назад в колоната Магнусен, Строл и Перес изпревариха Сарджънт. Пилотът на Уилямс изглежда имаше проблеми с колата след инцидента с Хюлкенберг.

В 21-ата обиколка авансът на Макс стана близо 10 сек. Алонсо се оплака от грейнинг на задна лява гума. Същото по радиото потвърди и Сайнц за състоянието на своите гуми. Облачността над трасето се засилваше и от бокса съобщиха на Норис, че може да завали след 35-ата обиколка.

Верстапен пък докладва за износена предна лява гума. Нидерландецът започна да настига с обиколка последните пилоти. В трафика той загуби много време. Преднината му намаля до 6 секунди. Хамилтън пък спря в бокса за гуми хард в 32-ата обиколка.

Следващият, който спря в пита бе Окон, но той бе забавен малко – 4.2 сек. Въпреки това направилият обиколка по-късно бокса си Сайнц не успя да се върне пред него. Перес пък се удари с Магнусен и получи сериозни повреди по предното крило, което наложи нов дълъг бокс за смяна. Той се върна предпоследен на трасето.

Сайнц остана недоволен от времето, в което направи спирането си в бокса, като от отбора му обясниха, че се искали да покрият Хамитън. Испанецът отговори, че не го интересува Люис.

Към 40-ата обиколка дъжд нямаше, а Верстапен постепенно възстанови преднината си до над 9 секунди. Следваха Льоклер, Гасли и Ръсел, които още не бяха спирали за нови гуми. Първи от тях това стори Льоклер, който се върна зад Хамилтън. Гаси бе следващият и се върна на трасето 8-и зад Льоклер.

Първите двама продължаваха да не спират, като на Макс бе съобщено, че може има капки дъжд между завои 6 и 8. Ръсел докладва, че вали все повече и повече. В 52-ата обиколка Сайнц атакува Окон на вече частично мокрото трасе, но мина напряко през шикана и не можа да завърши маневрата.

Алонсо спря в 55-ата обиколка и сложи медиум. Окон, Хамилтън и Ръсел заложиха на интермедия. В Астън Мартин веднага осъзнаха грешката си, защото трасето вече бе почти изцяло мокро и сложиха интермедия за испанеца. Това все пак не се оказа фатално и той запази 2-ото място.

Със спиранията за гуми за средно мокро закъсняха във Ферари, което срина Льоклер и Сайнц на 6-о и 8-о място. Пред монегаска бяха Хамилтън и Ръсел. Джордж обаче получи 5 сек наказание за опасно връщането на пистата след излизане в зоната за сигурност. Това не промени крайното му класиране.

Строл отпадна след поредица от удари в стената, а Магнусен изостана последен след серия от инциденти и излитания. Верстапен пък се пързаляше сериозно на мокрото трасе, но успяваше да запази над 20 сек аванс пред Алонсо.

Близо до Окон бе Хамилтън. В следващите минути дъждът намаля значително и промени в челото не настъпиха до финала.
Верстапен спечели 4-а победа за сезона, следван от Алонсо, Окон, Хамилтън, Ръсел, Льоклер, Гасли и Сайнц. Топ 10 допълниха пилотите на Макларън Норис и Пиастри.