Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Нидерландия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1475
0
Гран при на Нидерландия, Зандвоорт
снимка: Майкъл Потс

Гран при на Нидерландия е 13-ти кръг от световния шампионат на Формула 1. Надпреварата се провежда на пистата Зандвоорт, където не е имало Гран при старт от 1985 г. насам.

Макс Верстапен спечели полпозишъна за домашното си състезание. До пилота на Ред Бул на първа редица ще се нареди големият му съперник за титлата през сезон 2021 Люис Хамилтън. На втора редица ще са Валтери Ботас с втория Мерцедес и Пиер Гасли (Алфа Таури).

Серхио Перес (Ред Бул) и Николас Латифи (Уилямс) ще стартират от питлейна. Мексиканският пилот отпадна в Q1 след грешка на екипа си кога да го пусне на пистата. Отборът реши да смени задвижващата система в болида му. По този начин ще се избегне наказание по-нататък през сезона. ФИА потвърди, че Перес е с чисто нов агрегат, а батерията е нова спецификация.

Канадският състезател катастрофира в Q2 и предизвика второто прекъсване на сесията. Механиците на Уилямс ремонтираха болида му след вчерашния удар.

Според доставчика на гуми Пирели най-бързата стратегия за надпреварата е с 1 спиране в бокса: старт със софт за 25-30 обиколки и смяна с хард до финала. Малко по-бавен е вариантът потегляне с медиум (27-32 тура) и отново най-твърдата смес до карирания флаг. Възможен е и стратегически вариант с 2 бокса: старт със софт за 18-24 обиколки, медиум (от 44-та до 55-та) и софт до края.