Начало Формула 1 Гран при на Португалия – коментари преди старта

Гран при на Португалия – коментари преди старта

2001
0

Гран при на Португалия е 12 кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г. Надпреварата ще се проведе на пистата Портимао, където досега не е имало F1 старт. Последната Гран при на Португалия пък датира от 1996 г. – тя е на Ещорил. За Портимао от Пирели ще предоставят на отборите гуми от типовете C1, C2 и C3 съответно като хард, медиум и софт. Изборът е обусловен от характеристиките на трасето.

Опитът на Пирели на Портимао е от GT и супербайк надпревари. Доставчикът на гуми е предпочел трите най-твърди типа като най-сигурния възможен вариант за екипите, които не са се състезавали там

Очаква се температурите да са високи, макар да е втората половина на октомври – до около 25 градуса. Всеки пилот ще разполага със 7 комплекта софт, 3 медиум и 3 хард. Португалия и Турция са единствените надпревари, за които има промяна в разпределението на гумите. Този сезон по принцип пилотите получават 8 комплекта софт, три медиум и 2 хард.

По време на първите 30 минути от втората петъчна тренировка пък на Портимао ще бъдат изпробвани немаркирани 13” прототипни сликове за следващия сезон.

Портимао има 15 завоя, които са доста различни като характеристики

Гумите са сериозно натоварени в обиколката. Пистата е широка, което би трябвало да подпомогне изпреварванията. Преди няколко седмици тя бе напълно преасфалтирана.

„За първи път ни предстоят две поредни състезания на нови за хибридната ера на Формула 1 писти“, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.

„На Портимао му предстои дебют в Гран при – там никога не е имало Гран при. Опитът ни от GT и супербайк обаче ни дават добра представа какво да очакваме. Трасето е забележително и смятаме, че на пилотите много ще им хареса да се състезават там.“