Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън, Фетел и Верстапен – втори и трети на грида...

Ботас на полпозишън, Фетел и Верстапен – втори и трети на грида за Гран при на САЩ

5624
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас спечели първата позиция за Гран при на САЩ след чудесен бърз тур още в първата си серия в Q3. До пилота на Мерцедес на първа редица ще се нареди Себастиан Фетел (Ферари). Макс Верстапен (Ред Бул) се нареди трети, а Шарл Льоклер и Люис Хамилтън записаха четвърто и пето време.

Малко преди началото на официалната тренировка за разпределение местата на стартовата решетка от Ферари уточниха какъв бе проблемът в колата на Шарл Льоклер в последната свободна сесия. Той спря в самото й начало и отби встрани от пистата. В тима установиха теч на масло, но тъй като не успяха да разберат причината за появата му, смениха задвижващата система в колата с друга, вече използвана.

Температурата на въздуха достигна 20 градуса, тази на пистата бе почти 27 в началото на Q1

Пръв на трасето излезе Роберт Кубица, последван от съотборника си Джордж Ръсел. Льоклер също бе сред пилотите, които не губиха време и веднага се появи на пистата.

Кубица записа първото време в сесията – 1:38.302 мин. Всички бяха с гуми софт. Пилотите на Мерцедес и Макс Верстапен изчакаха по-дълго в пита. Междувременно Льоклер бързо излезе начело с 1:34.696.

Шарл бе изместен от челната позиция последователно от Алекс Албон и Ландо Норис. След това Карлос Сайнц бе най-бърз с 1:33.916 мин, но Верстапен го подобри с 0,367 сек. Люис Хамилтън и Валтери Ботас излязоха 10 минути преди карирания флаг.

Англичанинът записа 1:33.454 мин, финландският му съотборник се оказа трети – зад Верстапен. Фетел пък бе четвърти, на 0,312 сек зад Люис. В зоната на изпадащите бяха пилотите на Уилямс, Алфа Ромео и Серхио Перес.

В последните минути всички освен класиралите се в топ 6 бяха на пистата. Норис направи още един много силен тур и излезе пръв с 1:33.353! В дъното на таблицата усилията на Антонио Джовинаци, Кими Райконен, Ръсел и Кубица останаха без резултат. Състезателите на Алфа Ромео и Уилямс, както и наказаният Перес отпаднаха от Q1.

В Q2 състезателите на Мерцедес и Ферари излязоха с гуми медиум

Верстапен също започна серия със средно твърдите гуми. Хамилтън пръв записа време – 1:33.045 мин. Ботак бе на 0,115 сек от него. Фетел се оказа с 0,153 сек по-бавен, а Льоклер – с 0,143. Така Люис стана пръв, следван от съотборника си, Льоклер и Фетел.

Верстапен се доближи на само 0,025 сек до Хамилтън, веднага след което Албон бе най-бърз в Q2 на този етап – 1:32.898 (със софт)

5 минути преди края на Q2 в зоната на изпадащите бяха Данил Квят, Даниел Рикиардо, Ланс Строл, Нико Хюлкенберг и Ромен Грожан.

В края на втория квалификационен сегмент пилотите на Мерцедес и Верстапен сложиха софт, състезателите на Ферари останаха с медиум. Льоклер и Фетел излязоха първи и втори, докато Хамилтън и Ботас намалиха темпото в края на бързите си обиколки с меките гуми.

Рикиардо се измъкна в топ 10 за сметка на съотборника си Хюлкенберг. Заедно с Нико в последния квалификационен сегмент не продължиха Квят, Магнусен, Строл и Грожан.

Стюардите отбелязаха инцидент от края на Q2 между Верстапен, Хамилтън и Квят и решиха, че няма нужда да го разследват

Най-доброто време на Квят обаче бе заличено заради нарушаване лимита на пистата. Това прати пилота на Торо Росо 13-ти вместо 11-ти.

Карлос Сайнц пръв излезе в Q3, последваха го Гасли и Норис. Рикиардо изчака в пита. Хамилтън пръв от фаворитите започна бърза обиколка, даде 1:32.321 мин. Ботас свали 0,198 сек от това постижение. Фетел се нареди втори, на 0,012 от финландеца. След това Верстапен и Льоклер завършиха бързите си обиколки и се наредиха трети и четвърти, което прати Люис пети.

Рикиардо използва момента, когато останалите се прибраха в питлейна и излезе на абсолютно чиста писта. 3 минути преди карирания флаг и останалите пилоти тръгнаха към трасето.

В решителните последни опити пръв бърз тур направи Верстапен. Пилотът на Ред Бул остана трети, макар да направи рекорден трети сектор. Фетел и Льоклер не подобриха времената си, Ботас и Хамилтън също не успяха да го направят. Така Валтери спечели първата позиция, а до него на първа редица ще е немският пилот на Ферари. На втора ще се наредят Верстапен и Льоклер. Хамилтън е пети, следван от Албон, Сайнц, Норис, Рикиардо, Гасли.