Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Сингапур – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Сингапур – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1490
0
Сингапур
снимка: Виктор Алекян

Гран при на Сингапур е 17-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2022 г. Надпреварата се провежда на пистата Марина Бей по улиците на Сингапур

Шарл Льоклер (Ферари) спечели първата позиция за надпреварата. До него на първа редица ще е Серхио Перес с Ред Бул. На втора редица ще са Люис Хамилтън с Мерцедес и Карлос Сайнц с второто Ферари. Пети и шести се наредиха Фернандо Алонсо (Алпин) и Ландо Норис (Макларън). Пиер Гасли с Алфа Таури е седми, а Макс Верстапен остана едва осми. Нидерландецът не довърши последната си бърза обиколка, за да не остане без достатъчно гориво за пробата, която се дава на ФИА. Въпреки това той има шанс да спечели днес световната титла за сезон 2022 – втора в кариерата му след тази от 2021 г.

Алонсо пък днес ще стане първият пилот в историята на Формула 1 с 350 Гран при на старта в кариерата си

Според доставчика на гуми Пирели най-бързият вариант за стратегия в Сингапур е с едно спиране в бокса: старт с медиум за 22-28 обиколки и след това хард до финала. Много близък като време е този с 1 бокс, но потегляне със софт (18-24 тура) и пак хард до карирания флаг. Тези разчети обаче вероятно изобщо няма да не се осъществят, защото над пистата се излива порой. От рейс контрола вече съобщиха, че стартът ще бъде отложен.