Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Турция ще е без зрители вследствие на правителствено решение

Гран при на Турция ще е без зрители вследствие на правителствено решение

7784
0
Истанбул парк, Гран при на Турция
снимка: Любомир Асенов

Гран при на Турция в крайна сметка ще се проведе без зрители. Причината е решението на правителството на страната, което постановява, че на пистата няма да бъде допускана публика.

Истанбул парк се върна в календара на Формула 1 заради пандемията от коронавирус. Собствениците на трасето от Интерсити изразиха надежда, че ще могат да посрещнат около 100 000 – приблизително половината от капацитета на трибуните и зелените площи. В продажба бяха пуснати и билети. Според организаторите за първите шест часа са били продадени 40 000. Малко след това обаче продажбата спря, като известно време можеха да се намерят само пакети за Падок клуба. Гран при на Турция е планирана за 15 ноември. Това ще е първо F1 състезание на Истанбул парк от 2011 г.

Присъствието на зрители на което и да е състезание от настоящия календар от Формула 1 обаче зависи преди всичко от местните власти.

Турското правителство постанови днес, че на Истанбул парк няма да бъде допусната публика. Решението е част от усилията там да се ограничи епидемията от COVID-19

През септември установените заразени бяха над 1500 почти ежедневно с пик от близо 1800 души за едно денонощие. Общо в страната от началото на пандемията са установени над 324 000 случая, починалите са над 8440.

Първата надпревара с публика от сезон 2020 бе Гран при на Тоскана на Муджело. Там имаше по-малко от 3000 души на пистата. В Русия очакваха около 30 000 души и в Сочи доста хора наблюдаваха състезателния уикенд. Няма официална статистика колко бе публиката там. На Нюрбургринг, Портимао и Имола също получиха разрешение за ограничен брой зрители при спазване на определени мерки.

В самата Формула 1 най-високият брой открити заразени с COVID-19 бе съобщен миналата седмица – 10 от 1822 теста. Всички хора с положителни резултати са персонал, който не е свързан с екипите и работата им на писта. От ФИА бяха категорични също така, че повечето случаи нямат общо с присъствието на публика на последните надпревари.

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко приветства присъствието на повече фенове в Русия

„Атмосферата беше прекрасна – страхотни запалянковци, великолепно време. Извън пределите на падока малцина носеха маски. Невъзможно е тези ограничителни мерки да се прилагат безкрай. При нас имаше пилот, чиято приятелка се зарази, а той не. Друг състезател беше отишъл на събиране, след което трима души бяха с положителни тестове, но неговият бе отрицателен“, заяви австриецът без да уточнява за кого говори.