Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Унгария — възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Унгария — възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1592
0
Унгария
снимка: Пирели

Гран при на Унгария е 12-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2022. Състезанието се провежда пистата Хунгароринг до Будапеща.

Джордж Ръсел ще стартира от полпозишън за пръв път в кариерата си. Британецът изненадващо спечели следващата квалификация, побеждавайки Сайнц и Льоклер, които ще потеглят съответно втори и трети. Ландо Норис се нарежда зад Шарл Льоклер на втора редица. Лидерът в шампионата остана едва 10-ти в квалификацията след грешка и повреда в двигателя. Нидерландецът и Серхио Перес ще поставят нови двигатели за днешната надпревара, но няма да бъдат наказани. Наказание за смяна на компоненти пък получи Пиер Гасли и той ще започне състезанието от питлейна.

Макар по-рано днес да имаше превалявание на пистата, тя вече е изсъхнала и пилотите ще стартират с гуми за сухо. Трасето и температурата на въздуха обаче ще останат много по-ниски в сравнение с тези по време на петъчните тренировки. Според Пирели най-бързата стратегия ще бъде с два стопа при старт на софт и две смени за гуми медиум — между 16-21 и 42-48 обиколка. Също толкова бърза според тях би била стратегия със старт на медиум и една смяна за твърди гуми между 26-34 обиколка.

Всички пилоти разполагат с чисто нов комплект твърди гуми. Пилотите на Ферари, Мерцедес и Ред Бул имат два комплекта нови медиум, а сред тези отбори единствено Перес има нови меки гуми, тъй като мексиканецът пропусна Q3 в квалификацията.