Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Япония – коментари по време на състезанието

Гран при на Япония – коментари по време на състезанието

1689
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Уикендът за Гран при на Япония се разви по необичаен начин, но времето и друг път е влияло върху работата на пистата Сузука. Заради тайфуна Хагибис отборите имаха на разположение само петъчните тренировки за подготовка. Квалификацията бе преместена за неделя сутрин, а всички останали събития в събота бяха отменени.

Сесията за разпределение местата на стартовата решетка се проведе при вече хубаво, но много ветровито време. Себастиан Фетел спечели полпозишъна, а до него на първа редица е съотборникът му Шарл Льоклер. Пилотите на Ферари изразиха учудване от класирането си.

Люис Хамилтън обаче не бе изненадан

Петкратният световен шампион отбеляза, че в Мерцедес не са имали отговор на допълнителната мощност на Ферари в края на квалификацията.

„Колата ми си беше наред. Те очевидно вдигат режимите и отиват на друго ниво на мощност, с което реално не сме в състояние да се състезаваме. Но болидът ни върви добре. Много е ветровито“, коментира англичанинът.

В Уилямс се опитваха да сменят шасито на Роберт Кубица за състезанието, след като полякът катастрофира в самото начало на Q1. Това означава старт от питлейна за него.

Тимът на Рено също имаше много работа. Нико Хюлкенберг получи повреда в хидравликата, оказала се трудна за достигане (в скоростната кутия). Не се очакваше проблемът в автомобила на Даниел Рикиардо с окачването да е толкова сложен за отстраняване.

Кевин Магнусен също претърпя катастрофа в Q1. Скоростната кутия в Хаас-а му трябваше да бъде сменена, което означава наказание от 5 места назад на грида. Санкцията няма никакво влияние, тъй като датчанинът изобщо не можа да направи бърза обиколка.