Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен триумфира в Гран при на Япония, Ред Бул стана шампион при...

Верстапен триумфира в Гран при на Япония, Ред Бул стана шампион при конструкторите, подиум за Пиастри

4014
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен (Ред Бул) триумфира в тазгодишното издание на Гран при на Япония. Нидерландецът записа още един убедителен успех от началото на сезона. Втори и трети завършиха пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри. Успехът на Верстапен помогна на Ред Бул да си гарантира шампионата при конструкторите.

Условията преди старта на Гран при на Япония отново бяха доста горещи. Температурата на въздуха бе 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 44. Вероятността за дъжд бе абсолютно нулева. Високите температури обещаваха сериозно износване на гумите в днешната надпревара на Сузука

Първите 8 пилоти на решетката решиха да потеглят с медиум. Със софт са Цунода, Алонсо и Лоусън. По-назад има още няколко състезатели, които залагат на най-меките гуми на Пирели.

Верстапен защити лидерската позиция след старта на Гран при на Япония. Зад пилота на Ред Бул Норис задмина Пиастри. Четвърти и пети бяха Льоклер и Сайнц. В топ 10 бяха още Перес, Алонсо, Хамилтън, Ръсел и Лоусън. В по-задната част на колоната имаше инцидент с участието на Ботас и Албон. В резултат на това по трасето имаше голямо количество отломки, което на свой ред предизвика появата на кола за сигурност. Перес имаше контакт с Хамилтън и влезе в бокса за ново предно крило.

Надпреварата в Япония бе рестартирана в петата обиколка. Верстапен продължи да води пред Норис, Пиастри, Льоклер, Сайнц, Алонсо, Хамилтън, Ръсел, Лоусън и Цунода. В дъното на колоната Ботас се завъртя на обратния завой. Пилотът на Алфа Ромео бе ударен от Сарджънт. Ръсел изпревари Хамилтън на спирането за шикана, но седемкратният световен шампион си върна позицията на старт-финалната права.

Верстапен започна да отваря разлика в следващите няколко тура. Нидерландецът записа най-бързата обиколка. Зад него бяха Норис, Пиастри, Льоклер, Сайнц и Алонсо. Същевременно Ботас се оттегли от надпреварата, а Сарджънт и Перес бяха наказани

Верстапен продължи да диктува събитията след първите 12 тура. Зад него се движеха Норис, Пиастри, Льоклер, Сайнц, Алонсо, Хамилтън и Ръсел. Цунода и Лоусън спряха в бокса, докато Перес си пробиваше път напред. Мексиканецът имаше контакт с Кевин Магнусен (Хаас) на обратния завой. В резултат на това Перес спря за втори път в бокса, след което се оттегли. Същевременно рейс контролът активира виртуална кола за сигурност, а Пиастри направи питстоп.

Верстапен направи питстоп в 17-тата обиколка от Гран при на Япония. По този начин Норис поведе пред Льоклер и Сайнц. Зад тях Хамилтън и Ръсел водеха оспорвана битка. Седемкратният световен шампион бе разследван за това, че е избутал своя съотборник. В същото време Льоклер, Норис и Сайнц също влязоха в бокса.

В 20-тата обиколка Верстапен си върна първото място и отново започна да отваря разликата. Втори бе Ръсел, но той все още не бе спирал в бокса. Зад него се движеха Пиастри, Норис, Льоклер, Окон, Алонсо, Сайнц, Хамилтън и Цунода. Двукратният световен шампион загуби място от Сайнц, Окон и Хамилтън и се оплака от стратегическото решение на Астън Мартин. Същевременно Ланс Строл също се прибра в бокса.

Верстапен водеше след преполовяването на състезанието в Япония. Зад него имаше битка между Пиастри и Норис. Британецът каза, че губи време зад своя съотборник и намекна, че иска да бъде пропуснат. В крайна сметка Норис мина напред и зае второто място. Зад тях бяха Льоклер, Сайнц, Хамилтън, Ръсел, Окон, Гасли и Цунода. Алонсо направи второ спиране и се върна извън топ 10. Същевременно и двамата състезатели на Уилямс отпаднаха от надпреварата

В 35-тата обиколка започнаха вторите спирания в бокса на част от пилотите. Ръсел се възползва от това и спечели няколко позиции, а Хамилтън направи най-бързата обиколка. Верстапен спря в бокса в началото на обиколка №38. Пилотът на Ред Бул се върна обратно на върха. Сайнц също спря за втори път и излезе на позиция зад Хамилтън. В бокса на Ред Бул механиците подготвяха колата на Перес да излезе на пистата.

Верстапен контролираше събитията 10 тура преди края на Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул записа и най-бързата обиколка. Зад него се движеха Норис и Пиастри. Четвърти бе Ръсел, следван от Льоклер, Хамилтън, Сайнц, Алонсо, Окон и Гасли. Перес направи няколко тура на трасето, след което пак се върна в бокса и окончателно отпадна.

Верстапен в крайна сметка спечели състезанието в Япония и записа 13-ти успех за 2023 г. В същото време Ред Бул стана шампион при конструкторите. Подиумът на Сузука допълниха Норис и Пиастри.

Четвърти и пети завършиха Льоклер и Хамилтън, следвани от Сайнц и Ръсел. Място в топ 10 намериха още Алонсо, Окон и Гасли.