Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Фантастично е отново да съм на полпозишън в Сузука

Верстапен: Фантастично е отново да съм на полпозишън в Сузука

952
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Япония в F1. Пилотът на Ред Бул доминираше през цялата сесия и съвсем заслужено си гарантира първа стартова позиция за утрешната надпревара. Верстапен призна, че е наистина фантастично отново да бъде на полпозишън на японското трасе.

Верстапен изпитваше огромни затруднения по време на предишния уикенд в Сингапур. Двукратният световен шампион отпадна в Q2 и не се качи на подиума в неделната нощна надпревара. По този начин бе прекъсната серията му от 10 поредни победи, която започна от Маями и продължи до Монца.

Верстапен пристигна на Сузука като абсолютен фаворит. Японското трасе пасва идеално на качествата на неговия автомобил RB19, който се представя отлично в бързите завои

Нидерландецът спечели всяка една сесия в Япония от началото на състезателния уикенд. По-рано днес той беше най-бърз в третата свободна тренировка и даде сериозна заявка за полпозишъна.

Верстапен беше лидер във всеки един сегмент от днешната квалификация на пистата Сузука. Състезателят на Ред Бул единствен записа обиколка, която бе под минута и 29 сек. Още по-впечатляващ бе факта, че той изпревари с повече от половин секунда втория Оскар Пиастри.

Верстапен призна, че е искал бързо да се възстанови след трудния уикенд в Марина Бей.

„Имахме лош уикенд в Сингапур. Но още преди това знаех, че Сузука ще бъде добра писта за нас“, сподели Верстапен. „Но, разбира се, никога не знаеш колко добър ще е автомобилът. За щастие, още от първата обиколка той беше наистина добър. Опитахме се намерим някои малки подобрения в представянето си и в крайна сметка успяхме“, сподели Верстапен.

Нидерландецът спечели втора поредна квалификация на Сузука. Той призна, че е невероятно отново да бъде на полпозишън точно на това трасе.

„Фантастично е отново да съм на полпозишън в Сузука. Искам да благодаря на всички фенове, които ни подкрепяха през целия уикенд. Всички тук са много запалени по F1. Затова им благодаря много, че дойдоха тук“, продължи Верстапен. „До момента уикендът е много силен за нас, особено в квалификацията, където наистина можеш да натиснеш до краен предел. В крайна сметка се чувствах много добре в автомобила“, добави пилотът на Ред Бул.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес даде пето време в Q3 на Сузука. Мексиканецът отново нямаше отговор на темпото на нидерландеца, както и на състезателите на Макларън и Шарл Льоклер.

„Определено второ място и старт от първа редица беше възможно днес“, обясни Перес.  „Използването на втория комплект в Q2 не беше добра идея. Това ни постави на по-заден план спрямо Макларън, най-вече защото нямахме комплект нови меки гуми в Q3.“

„Нека гледаме напред към утрешния ден. Вярваме, че в състезателното темпо сме силни и имаме добро износване на гумите. Надявам се, че утре ще успея да завършим на второ място и да помогна за спечелването на шампионата при конструкторите“, добави пилотът на Ред Бул.