Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Италия няма да се мести на Имола

Гран при на Италия няма да се мести на Имола

65
0

Гран при на Италия по всяка вероятност няма да се мести на пистата Имола, като всички усилия ще бъдат насочени надпреварата да остане на Монца. Това заяви президентът на Италианския автомобилен клуб (ACI) Анджело Дамиани. Домакинството на Монца в бъдеще е поставено под съмнение от доста време, като наскоро дори Бърни Екълстоун заяви, че италианската Гран при може да се премести на Имола в следващите години. Управляващият търговските права в спорта обаче отбеляза, че това зависи в най-голяма степен от желанието на ACI.

В тази връзка Дамиани заяви, че надпреварата трябва да продължи да се провежда на Монца. „В Италианското финансово право е записано, че състезанието за Гран при трябва да бъде на Монца, не на Имола, заяви Дамиани по време на конференция на ФИА в Торино. – Това е нов закон, финансов такъв, който беше одобрен в началото на тази година. А ангажирането на ACI е за провеждане на състезанието на Монца, не на Имола.”

Анджело заяви също така, че въпреки множеството разминавания при преговорите, съответните страни (шефовете на Монца и Екълстоун) са близо до постигане на споразумение, което би осигурило бъдещето на Монца в календара на Ф1. „ACI замени автомобилния клуб на Милано и ще организира състезанието тази година, което е революция. Благодарение на подкрепата на власите на региона в Ломбардия през февруари започнахме преговори. В Монако намерихме много общи точки с Екълстоун. Има неща, които трябва да бъдат уточнени, но сме много близо до споразумение.”