Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грешка в бокса на Мерцедес довела до инцидента между Верстапен и Ботас

Грешка в бокса на Мерцедес довела до инцидента между Верстапен и Ботас

3381
0
питстоп бокс Монако 2019
снимка: Пирели

Грешка в бокса на Мерцедес при питстопа на Люис Хамилтън е довела до инцидента между Макс Верстапен и Валтери Ботас в Монако. Това обясни главният стратег на Мерцедес Джеймс Ваулс.

Хамилтън водеше в състезанието пред Ботас. След появата на колата за сигурност и двамата бяха повикани в бокса, за да им бъдат сменени гумите. За да имат повече време механиците за организация между двата стопа, Валтери забави темпото и изостана малко повече от Люис.

При излизането си от бокса Люис е ударил пистолет за развиване и затягане на гайките. Това е довело до объркване на екипа от механици и забавяне на питстопа на Ботас с няколко десети.

Заради това забавяне до него в питлейна излезе Верстапен след много бърз стоп и в крайна сметка зае 2-ата позиция. По-късно Верстапен бе наказан с 5 секунди и завърши 4-и зад Ботас. Валтери обаче загуби позиция спрямо Фетел.

Ваулс обясни още защо в Мерцедес са сложили гумите медиум на Хамилтън и първоначално на Ботас (след инцидента с Макс той влезе отново и му бяха поставени хард).

Според него данните от симулациите на Мерцедес от тренировките в четвъртък са показали, че с тези гуми може да бъдат направени над 60 обиколки.

И затова се решили да поставят тях. В края на състезанието обаче те бяха в изключително лошо състояние в колата на Хамилтън и той едва задържа лидерството.

„Ние в Мерцедес бяхме един от водещите отбори, който изпробва и гумите медиум в дълга серия от обиколки във втората тренировка“, обясни Джеймс. „В тях видяхме, че животът на средните гуми е достатъчно дълъг, за да можем да направим такава серия от обиколки. И това продиктува нашето решение.“

Ваулс добави, че голямата вероятност за дъжд в състезанието също е повлияла на решението на тима да сложат на пилотите си гумите медиум. А не хард, както направиха във Ферари за Фетел и в Ред Бул за Верстапен. При валеж, който не е достатъчно силен за гуми интермедия, по-меки сухи гуми биха работили по-добре заради по-бързото си загряване.