Начало MotoGP News Грезини Дукати представи пилотите си за сезон 2024 в MotoGP

Грезини Дукати представи пилотите си за сезон 2024 в MotoGP

587
0
Алекс и Марк Маркес, Грезини Дукати
снимка, Грезини

Грезини Дукати представи пилотите си за сезон 2024 в MotoGP. Италианският екип ще разчита на Алекс Маркес и Марк Маркес. Двамата испански ще карат мотори Дукати Десмоседичи GP23. Отборът на Грезини разкри и разцветката на своите машини, която е много близка с тази, която използваше миналата година.

Снощи Грезини Дукати представи отборите си в класовете MotoE, Moto2 и MotoGP. Това се случи по време на специална церемония, която се излъчваше онлайн в страниците на MotoGP в социалните мрежи, както и тези на тима.

Най-голям интерес предизвика премиерата на екипа в премиерната категория, където участват братята Маркес. По-малкият от двамата- Алекс- започва втората си кампания в тима на Надя Падовани. 27-годишният състезател направи страхотно впечатление през 2023 г. Той спечели спринтовете в Силвърстоун и Сепанг. Освен това Алекс Маркес записа още два подиума на сметката си

Другият мотор на Грезини е управляван от Марк Маркес. Шесткратният световен шампион в MotoGP шокира всички, след като реши да се раздели с Хонда в края на миналата година. 30-годишният състезател бе част от заводския отбор на японците в периода 2013-2023 г.

Маркес изпитваше огромни затруднения с мотора на Хонда през последните две години. Това го накара да прекрати преждевременно договора си с японците и да се присъедини към Грезини Дукати. Там той замени Фабио Ди Джанантонио, който напусна в посока VR46 Дукати.

Марк получи разрешение да тества мотора на Дукати във Валенсия. Испанецът обаче трябваше да изчака до началото на тази година, за да сподели впечатленията си от италианската машина. Той призна, че адаптацията му към Дукати Десмоседичи GP23 е по-добра от очакваното. Въпреки това Маркес не посмя да прави прогнози къде ще се намира спрямо останалите пилоти на Дукати в началото на сезон 2024 в MotoGP.

„Първото състезание е в Катар. Мисля,че Алекс има повече шансове от мен“, сподели Марк Маркес. „Спечелил съм само два пъти. Сега не съм в нагласата да мисля за победа, но ще видим. Ако това е победа за Грезини, всичко ще бъдем щастливи.“

„Не трябва да бързам, това ще дойде. Трябва да бъде реалист. Винаги съм казвал, че не можеш да завършиш шампионата на десето място и да започнеш следващия с мисълта, че ще го спечелиш. Това не се случва просто така.“

„Ако си десети, трябва да започнеш с мисълта, че можеш да влезеш в топ 7 или топ 5. Малко по малко увеличаваш летвата. Един спортист не може да направи толкова голяма промяна от една година до друга. Това е непрекъснат прогрес“, добави пилотът на Грезини Дукати.

Марк Маркес също така не отхвърли възможността един ден да се върне в Хонда

„Надявам се, че пътищата ни отново ще се пресекат.  Разбира се, това беше изключително трудно решение, поради което ми отне много време. Всичко се случи след като приключих уикенда Мотеги“, каза Маркес.

„Но от друга страна, амбицията ми е същата като през 2013 г. Ако съм тук, то е защото чувствам, че имам шанса или нивото да се боря за позициите в топ 5. Не мога да кажа, че се боря за шампионата, защото се нуждая от допълнение в много области. Все пак чувствам, че мога да се боря за първите 5-6 позиции.“

„Затова избрах тази посока [Грезини] да продължа кариерата си. Само това. Най-лесният начин беше да остана в Хонда. По-малко напрежение, повече пари в банката ми. Но това не е целта ми. Много съм благодарен на Honda. Както казан на Деня на благодарността на Хонда,  се надявам бъдещето ни отново да се пресече. Но това не е само мое решение.“

„Трябва да съм бърз на състезателната писта, за да си отворя повече врати в бъдеще. Ако съм бърз на състезателната писта, тогава ще бъда в по-добра позиция да избера бъдещето си“, каза още Марк Маркес.

Същевременно Алекс Маркес каза, че се надява да спечели в Катар.

„Ако спечеля в Катар? Това ми звучи добре!“, усмихна се Алекс. Испанецът все още търси първо успех в кралския клас. Той също така призна, че идването на Марк ще увеличи натиска върху целия отбор на Грезини Дукати.

„Тъмната страна [на пристигането на Марк] са очакванията на хората и екипа. Миналата година бяхме наистина спокойни. Тази година обаче не очаквам да е така“, допълни Алекс Маркес.