Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грибковски преговаря с обвинението за споразумение

Грибковски преговаря с обвинението за споразумение

50
0
Бърни Екълстоун,Герхард Грибковски

Бившият банкер Герхард Грибковски преговаря с обвинението по процеса срещу него за споразумение, твърди немската преса.

Грибковски бе арестуван в началото на януари 2011 г., а процесът срещу него (наричан от немските медии най-големият антикорупционен процес в страната след Втората световна вой) започна към края на годината. Обвиненията са укриване на данъци, нарушаване на договори и получаване на подкуп.

Досега той не е давал изявления пред съда, но през ноември бяха изслушани двудневните показания на управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун. Процедурата бе спряна за малко, след като адвокатите на Грибковски заявиха, че клиентът им е стресиран. След това поискаха изслушването на куп нови свидетели, сред които бившият шеф на Рено в F1 Флавио Бриаторе, бившата съпруга на Екълстоун Славица и т.н. Съдът отхвърли молбата им.

Според последните информации адвокатите на Грибковски са водили дискусии с обвинението за евентуално споразумение. Смята се, че разговорите са доста закъснели, тъй като процесът върви вече от седем месеца. Вариантът е бившият банкер да пледира виновен, за да може да се произнесе присъда по-рано от очакваното.

Ако обаче той се признае за виновен в получаване на подкуп, то това би означавало, че платилият парите също подлежи на разследване. Немската прокуратура проследи плащанията до Екълстоун, като самият англичанин призна за тях в показанията си миналата година. Бърни обясни, че бил принуден от Грибковски и затова наредил банковите трансфери. Не спомена изнудване, а конкретната причина бе изявление на Герхард, че ще сигнализира британските данъчни власти за проверка на фирмите на Екълстоун.