Начало Автомобили Groupe Renault планира промени с цел спестяване на над €2 млрд. в...

Groupe Renault планира промени с цел спестяване на над €2 млрд. в рамките на три години

177
0
Renault
снимка: Renault

Groupe Renault обяви план за трансформация, чиято цел е постигането на спестявания от над 2 милиарда евро за срок от три години. От компанията отбелязаха, че предизвиканата от коронавируса криза и спешността на екологичния преход са причините, подтикващи концерна да ускори трансформацията си. Планът се основава на по-ефективен подход към оперативните дейности и стриктно управление на ресурсите. Той има за цел да постави основите за дългосрочното развитие на Groupe Renault.

Във Франция компанията ще бъде организирана около стратегически бизнес области с обещаващо бъдеще: електрически автомобили, лекотоварни автомобили, кръгова икономика и иновации с висока добавена стойност. При нужда от съкращения Groupe Renault ще ги осъществява чрез диалог със социалните партньори и местните власти. Проектът за приспособяване на работната сила ще се основава на мерки за преквалификация, вътрешна мобилност и доброволни заминавания. Той ще бъде разпределен в рамките на три години и ще засяга близо 4600 длъжности във Франция, към които ще се добави и намалението от над 10 000 други позиции по целия свят.

„Планираните промени са основа за гарантиране устойчивостта на компанията и нейното развитие в дългосрочен план. Колективно и с подкрепата на нашите партньори от Алианса ще можем да постигнем целите си и да превърнем Groupe Renault в ключов играч в автомобилната индустрия през следващите години. Напълно наясно сме с нашата отговорност. Планираната трансформация може да бъде постигната само с уважение към всички заинтересовани страни и чрез премерен социален диалог”, заяви Жан-Доминик Сенар, председател на Съвета на директорите на Renault.

Проектът включва следните основни елементи:

  • Подобряване на ефективността и намаляване на инженерните разходите с помощта на засилените активи на Алианса. Спестяванията се изчисляват на приблизително 800 милиона евро.

Тази точка включва повишаване на стандартизацията и използване на компоненти от партньорите в Алианса. Цели се оптимизация на ресурсите чрез концентриране разработката на стратегически технологии в инженерните обекти в Ил дьо Франс.

  • Оптимизация на производството, спестяваща приблизително 650 милиона евро.

По този пункт се предвижда реорганизация на производствените мощности и ускоряване на дигитализацията. Компанията ревизира производствения си капацитет от 4 милиона автомобила през 2019 г. на 3,3 милиона до 2024 г. Прекратяват се планираните проекти за увеличаване на капацитета в Мароко и Румъния. Ще се направи проучване на производствените мощности на компанията в Русия, както и такова за рационализация производството на скоростни кутии по целия свят.

  • Повишена ефективност на функциите за поддръжка (спестявания от приблизително 700 милиона евро).

Точката включва оптимизация на общите и маркетинговите разходи. Това ще се осъществи чрез дигитализация, рационализиране на разходите и намаляване на свързаните с поддържащи функции средства.

  • Префокусиране на дейности за по-добро разпределение на ресурсите.

Това пренасочване към основната дейност на Groupe Renault чрез промяна в нейния обхват би се отнасяло по-специално до:

  • Част от интегрираната дистрибуторска мрежа на RRG в Европа.
  • Прехвърлянето на дяла на Groupe Renault от Dongfeng Renault Automotive Company Ltd (DRAC) в Китай в Dongfeng Motor Corporation и прекратяването на дейностите, свързани с леки автомобили с двигател с вътрешно горене с марка Renault на китайския пазар.

Прогнозните разходи за изпълнение на този план са от порядъка на 1,2 милиарда евро

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.