Начало Избрани Грожан: Феновете в Америка ме помнят само заради катастрофата в Бахрейн

Грожан: Феновете в Америка ме помнят само заради катастрофата в Бахрейн

658
0
Ромен Грожан, Индикар
Ромен Грожан, снимка Индикар

Ромен Грожан заяви, че феновете в Америка го помнят единствено заради катастрофата в Бахрейн. Французинът определели този факт като „смешен“, защото почти никой в САЩ не споменава постиженията, които е записал преди това.

Грожан прекара повече от 9 сезона във Формула 1. 36-годишният състезатели дебютира за Рено в средата на 2009 г. След това той прекара няколко години настрани преди да се върне в световния шампионат с Лотус през сезон 2012.

Грожан остана част от британския тим до края на 2015 г. В този период той записа 10 подиума и няколко пъти бе близо до записването на първата си победа в F1. В началото на сезон 2016 той премина в Хаас. Французинът остана част от американския тим почти до края на сезон 2020. Грожан пропусна последните два старта от тогавашната кампания заради тежка катастрофа малко след старта на Гран при на Бахрейн. Французинът се удари в предпазните ограждения на пистата Сахир. След това неговият болид избухна в пламъци. За щастие, Грожан успя сам да излезе от горящия си автомобил сравнително невредим. Той обаче пропусна следващите две състезания заради изгарянията, които получи след тежкия инцидент.

Грожан успя да се възстанови напълно от ужасяващата катастрофа и продължава състезателната си кариера. В момента французинът участва в Индикар. Тази година той ще започне третия си сезон в американските серии и втори с отбора на Андрети Аутоспорт. Досега Грожан има 4 подиума и един полпозишън откакто се присъедини към Индикар през 2021 г.

Бившият пилот от F1 не се притеснява от факта, че американските фенове го помнят само заради катастрофата в Бахрейн.

„Не, не ми пука. Това е част от кариерата ми и част от живота ми“, сподели Грожан.

„Феновете в Америка ме помнят само заради катастрофата в Бахрейн. Те не са запознати с кариерата ми преди това, както и с подиумите ми през 2012 и 2013 г. Не им се сърдя, защото F1 е нещо ново за по-голямата част от американската публика“.“

„Почти спечелих три състезания в F1. Това така и не се случи заради външни причини. Въпреки всичко ми беше наистина забавно“, продължи звездата от Индикар. „Срещнах някои хора, които знаят за мен още от дните на Лотус във Формула 1 и казват, че са гледали всичко това. И да, виждал съм се и с много по-млади хора и по-млада аудитория, които са гледали само Drive to Survive по Нетфликс. Те основно говорят за Гюнтер Щайнер и питат какъв човек е той  в реалния живот. Разбира се, питат ме доста и за случилото се в Бахрейн.“

„Инцидентът е едно от нещата, които белязаха света. Той беше на почти на всеки телевизор, който можеше да се включи, което в крайна сметка се оказа впечатляващо. Лично аз съм като птица „Феникс“. Това е възход от нещо лошо. Не е задължително да е свързано с пожара, но това е начинът, по който можеш да се издигнеш от нещо, което може да те унищожи. Но също така може го използваш по положителен начин и да се издигнеш оттам.“

„Да, катастрофата определено е част от моята кариера и част от моя живот. Дори имам белег от лявата си ръка, който ще остане с мен завинаги. Това е добро напомняне, което винаги ще ме кара да мисля как можеха да се развият нещата. Аз го виждам просто като част от моето пътуване, както е и всеки подиум“, обясни Грожан.

36-годишиният състезател напусна дома си в Швейцария и се премести да живее в САЩ. По този начин той се фокусира изцяло върху ангажимента си към Индикар. Освен кариерата си на пистата, французинът се наслаждава повече на живота и своето семейство след събитията в Бахрейн.

„След такъв инцидент се наслаждаваш на живота по-добре, защото осъзнаваш, че той си можело да си отидеш от този свят. И просто ставаш човек, който живее за момента.“

„Това е причината да кажа, че случката беше положителен опит. Да, звучи малко налудничаво, но оттогава животът ми е просто по-красив.“

„Животът е тук, за да бъде изживян. Ако искаш нищо да не ти се случи, просто си стой вкъщи и бездействай. Лично аз не виждам живота по този начин.“

„Предпочитам да го изживея с 300 км/ч и да се наслаждавам на всичко, което мога. Искам да летя със самолети и да карам състезателни коли. Предпочитам да се забавлявам, вместо да се опитвам да кажа: „О, това може да е опасно. Ще си остана вкъщи и ще съм в безопасност“, заяви Грожан.

„Това е просто начинът, по който го виждам. Ако искам да бъда щастлив, просто ще трябва да мога да изпитам тези неща и да имам тези усещания“, завърши бившият пилот от F1.

Бившият пилот на Лотус и Хаас взе участие в предсезонните тестове на пистата The Thermal Club в Калифорния. Освен това той кара автомобил на Ламборгини в избрани състезания от IMSA.