Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Алпин трябва да следи отношенията между Окон и Гасли

Грожан: Алпин трябва да следи отношенията между Окон и Гасли

549
0
Естебан Окон, Пиер Гасли
Естебан Окон и Пиер Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ромен Грожан смята, че решението на Алпин да разполага с изцяло френски пилотски състав за сезон 2023 може да доведе до известни търкания в отбора. Бившият пилот от F1 очаква огромна вътрешна битка за това кой да е №1 в Енстън.

Алпин промени пилотския си състав в края на миналата година. Френският отбор реши да подпише с Пиер Гасли. Французинът идва на мястото на Фернандо Алонсо, който пое в посока Астън Мартин.

Гасли ще си партнира с Естебан Окон. Двамата състезатели се познават отлично тъй като са връстници и са родом от Нормандия. Окон и Гасли са били приятели и съперници още от картинга. След това отношенията им се изострят в младежките категории по пътя към F1.

Както Окон, така и Гасли казаха, че са забравили всички кавги помежду си от миналото. Това кара Отмар Шафнауер да е убеден, че двамата ще се сработят добре и ще тласнат Алпин напред. Френският отбор иска да запази четвъртото място при конструкторите и да намали изоставането си спрямо Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

Грожан също коментира пилотския състав на Алпин за 2023 г. Французинът познава отлично обстановката в Енстън след като бе част на Рено през втората половина на 2009 г. и Лотус от 2012 до 2016 г. Бившият пилот от F1 се опасява, че отношенията между Окон и Гасли могат да се окажат напрегнати или направо взривоопасни.

„Може да стане лошо, няма да ви лъжа. Ако всеки от пилотите иска да бъде този, който върши работа за френския отбор, то може да се стигне до някои проблеми“, сподели Грожан във видеоклип в своя канал в YouTube.

„Алпин трябва да следи отношенията между Окон и Гасли. Надявам се това да не се превърне в борба за на най-добрия френски пилот на стартовата решетка в единствения френски отбор. Тогава нещата наистина могат да се объркат.“, предупреди Грожан.

„Но от друга гледна точка това може и да е много добре.“ Грожан смятам, че конкуренцията между двамата би има и положителна страна. По този начин Окон и Гаси ще бъдат мотивирани да дадат най-доброто от себе си през сезон 2023.

„Те са две момчета, които не са били най-добри приятели когато са били по-млади. Но сега са узрели много с годините и знаят какво е да спечелиш състезание.“

Гасли спечели състезанието в Италия през 2020 г. с Алфа Таури. Междувременно Окон триумфира в Гран при на Унгария 2021. Така Алпин разполага с двама състезатели, които са печелили състезания от F1. Въпреки това французите така и не стигнаха до подиума през миналата кампания.

„И двамата имат по една победа в F1. Ако наистина си паснат и могат да работят добре заедно, това може да бъде много хубава и забавна история на успеха за марка като Алпин. Честно казано това е едно от моите желания“, завърши бившият пилот от F1.

Същевременно Грожан ще започне втория си пълен сезон в Индикар. Французинът отново ще кара болид №28 на Андрети Аутоспорт. До момента той има четири подиума в американските серии с едноместни болиди. Грожан също така ще бъде зад волана на Ламборгини Хуракан GT3M в избрани състезания от сезон 2023 в IMSA.