Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан: Има само едно решение на проблема с квалификацията

Грожан: Има само едно решение на проблема с квалификацията

1497
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан, снимка: Спас Генев

Ромен Грожан смята, че има само едно решение на проблема с квалификацията в момента. И то е пилотите да излизат един след друг в 3-ата част на сесията, като ще имат само една бърза обиколка.

По време на квалификацията на Монца в Италия вчера всички в Q3 изчакваха до последно в търсене на максимално добра позиция за използване на ефекта на изтеглянето.

В крайна сметка само Карлос Сайнц и Шарл Льоклер успяха да започнат нова бърза обиколка. Останалите стигнаха старт-финала, когато времето вече бе свършило. Пилотът на Ферари дори не я завърши, тъй като бе ясно, че ще остане първи, а испанецът записа 7-о време.

След разследване стюардите решиха да не налагат сериозни наказания, като само предупредиха Хюлкенберг, Строл и Сайнц за ненужното им бавно каране. Те обаче препоръчаха на ФИА бързо да намери решение на проблема.

„Единственото решение е в Q3 всички пилоти да излизат на пистата един след друг. Така няма да може да се използва ефектът на въздушната струя“, каза Грожан. „Защото при положение, че от него печелиш толкова много, той ще продължи да бъде търсен.

Това няма да е проблем в Гран при на Сингапур. Но може би в Сочи ще искаме отново да има изтегляне. Сега имаме големи предни и задни крила, и съпротивлението се увеличи.“