Начало Други Грожан остава в Индикар през 2024 г.

Грожан остава в Индикар през 2024 г.

307
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан, снимка Индикар

Ромен Грожан остава част от Индикар през 2024 г. Бившият пилот от F1 подписа договор с тима на Juncos Hollinger Racing и ще си партнира с Агустин Канапино. По този начин Грожан продължава да кара в американските серии за поне още един сезон.

Грожан се премести в Индикар в началото на 2021 г. Преди това французинът записа повече от 150 старта в F1 с отборите на Рено, Лотус и Хаас. В края на сезон 2020 той претърпя ужасяваща катастрофа на пистата в Бахрейн, заради която пропусна последните два старта от тогавашната кампания

Французинът записа непълна кампания през първата си година в Индикар. В нея той записа 13 старта с отбора на Dale Coyne Racing и се качи три пъти на подиума.

Силното представяне на Грожан му гарантира преместване в един от най-големите тимове в сериите- Андрети Аутоспорт. 37-годишният състезател записа един подиум и общо три подиума. В крайна сметка той финишира 13-ти в крайното класиране за сезон 2022 в Индикар със спечелени 328 точки.

Тази година Грожан записа втора кампания с Андрети Аутоспорт. Французинът започна много силно сезона, след като записа два полпозишъна и два подиума в рамките на четири надпревари. За нещастие, след това представянето на Грожан ставаше все по-колебливо. Той участва и в няколко инцидента, заради които загуби ценни точки.

Малко преди края на сезона стана ясно, че Грожан няма да кара за тима на Майкъл Андрети през сезон 2023 и ще бъде заменен от своя стар познайник от F1 Маркус Ериксон. Опитният французин не бе никак доволен от решението на Андрети и дори започна съдебна битка срещу американския отбор.

Бъдещето на Грожан в Индикар изглеждаше под въпрос. Вчера обаче стана ясно, че той е подписал с тима на Juncos Hollinger Racing. Бившият пилот от F1 заема овакантеното от Калъм Илот място и ще кара болид №77, задвижващ от двигател на Шевролет.

„Следя отблизо възхода на JHR през последните няколко сезона“, сподели Грожан. „Отборът демонстрира значителен растеж тази година. Затова нямам търпение да допринеса с опита си, докато се стремим към един силен сезон 2024“, добави французинът. Освен Индикар, догодина той ще кара за тима на Iron Lynx Ламборгини в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC).

„Ромен Грожан е с несравним опит в моторните спортове. Неговото лидерство и опит са точно това, от което се нуждаем, за да изведем JHR до нови върхове в сериите Индикар“, каза директорът на тима Рикардо Хункос.

„Грожан има история на състезател във върховете на моторните спортове. Неговият експертен опит ще бъде безценен, тъй като се стремим да предефинираме показателите си за ефективност както на пистата, така и извън нея“, заяви съсобственикът на Juncos Hollinger Racing Брад Холингер.