Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан остава в Лотус и през 2013 г.

Грожан остава в Лотус и през 2013 г.

48
0
Ромейн Грожан

Ромейн Грожан остава в екипа на Лотус и за сезон 2013 г. във Формула 1, съобщиха официално от тима. Кими Райконен бе потвърден по-рано и това означава, че отборът от Енстън ще продължи да работи догодина със същите пилоти, с които се състезава през 2012 г.

Новината идва ден, след като французинът спечели тазгодишното издание на Състезанието на шампионите и дори се появиха твърдения, че успехът му може да наклони везните в негова полза. Представянето му през сезона бе неравномерно. Спечели три подиума (две трети места – в Бахрейн и Унгария и едно второ – в Канада), а в генералното класиране за сезона бе осми с 96 точки. В същото време обаче предизвика сериозни дебати заради поредица катастрофи в първи тур на надпревари. Инцидентът от Белгия дори доведе до отстраняването му за един старт. Пилотът все пак получи доверието на Лотус и ще има още един сезон да докаже таланта си.

– Фантастично е, че продължавам с Лотус и през 2013 г. Страхотно е, че имам подкрепата на всички в Енстън. Нямам търпение да възнаградя вярата им в мен на пистата в Австралия. Научих много през първия си пълен сезон във Формула 1 и целта ми е да приложа тези уроци на практика с по-силно и по-постоянно представяне догодина. Много интересни неща се случват в Енстън и се вълнувам от предстоящата поява на Е21. Вече ми бяха взети мерки за седалка, говорих с хората, работещи по новия болид и нямам търпение да седна зад волана – коментира Грожан.

Шефът на тима Ерик Булие няколко пъти обясняваше (още преди края на състезателната година), че договорът на състезателя е готов и просто не е имало време да бъде подписан. С течение на времето се появиха слухове, че има нови кандидати за мястото на Грожан – сред споменатите имена бяха тези на Хейки Ковалайнен и Камуи Кобаяши.

Ромейн е страхотен талант и сме доволни, че продължаваме да работим заедно втори сезон. С двама изключителни пилоти като Ромейн и Кими сме в отлична позиция да надградим силното си представяне от 2012 г. с още по-добри резултати догодина. Според мен съществува потенциал за още по-силни класирания. През 2012-а редовно бяхме на подиума и определено възнамеряваме да продължим тази тенденция през 2013-а – заяви Булие.