Начало Други Грожан подаде молба за арбитраж срещу Андрети Аутоспорт

Грожан подаде молба за арбитраж срещу Андрети Аутоспорт

2214
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан, снимка Индикар

Ромен Грожан подаде молба за арбитраж срещу Андрети Аутоспорт. Френският състезател започна съдебни действия срещу отбора, с който се състезава през последните два сезона в Индикар.

Грожан се присъедини към Андрети Аутоспорт в началото на миналата година. 37-годишният състезател записа две пълни кампании с отбора на Майкъл Андрети. През този период той записа общо три подиума, но така и не можа да спечели състезание от Индикар. Преди това той караше за екипа на Dale Coyne Racing, с който се качи още три пъти на почетната стълбица

Резултатите на Грожан започнаха да се влошават с напредване на сезон 2023. Французинът Haas F1 записа само три класирания в топ 10 в общо 17 старта. Освен това той претърпя и няколко инцидента, заради които загуби ценни точки. Тази година Грожан имаше и няколко спорни момента със своите съотборници както на пистата, така и извън нея.

В началото на септември Майкъл Андрети обяви, че догодина неговият отбор ще има само три болида в Индикар. Същевременно Грожан обяви пред NBC Sports, че е бил уволнен от американския отбор. На негово място бе привлечен друг бивш пилот от F1- Маркус Ериксон. Негови съотборници са Колтън Херта и Кайл Къркууд.

Грожан смята, че има право на компенсация от Андрети, тъй като първоначално е договорил удължаване на договора с отбора. Въпреки това, удължаването на договора така и не било реализирано заради слабите резултати на французина. Това го накара да подаде молба за арбитраж срещу тима.

„Харесваше ми да работя с екипа на Андрети Аутоспорт в Индикар и се гордея с успехите, които споделихме през двата сезона. Благодарен съм за многото приятелства, които създадох на най-високото ниво на американските състезания с открити колела“, се казва в изявление на Грожан в страницата му в Туитър.

„Очаквах да продължа да се състезавам с прекрасните хора от Андрети Аутоспорт през следващите години. Разочарован съм, че това не е изпълнено и пожелавам на членовете на екипа на Андрети всичко добро. Сега други варианти да продължа кариерата си в Индикар, за да постигна съвършенство“, продължи французинът.  „Започнах арбитражна процедура в Индиана срещу Андрети Аутоспорт, за да защитя правата си. Представляват ме Джон Малей и Марк Оуенс от Barnes & Thornburg, LLP.“

Бъдещето на Грожан в Индикар е под сериозна въпросителна. В момента той преговаря с някои отбори и има вероятност да се появи на стартовата решетка и догодина. Същевременно той ще се състезава в световния шампионат за издръжливост (WEC) със заводския отбор на Iron Lynx Ламборгини. Там той си партнира с бившия пилот на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул Данил Квят.