Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан се присъедини към семейството на Ламборгини

Грожан се присъедини към семейството на Ламборгини

980
0
Ромен Грожан, Ламборгини
Ромен Грожан, снимка Ламборгини

Ромен Грожан се присъедини към семейството на Ламборгини. Французинът ще бъде заводски пилот на италианския производител от началото на следващата година. Същевременно той ще продължи да изпълнява и задълженията си в Индикар с отбора на Андрети Аутоспорт.

Грожан ще направи дебюта си за марката по време на състезанието „24 часа на Дайтона“, което ще се проведе на 28 и 29 януари 2023 г. Бившият пилот от F1 ще бъде зад волана на Ламборгини Хуракан GT3 EVO2, подготвено от официалния партньор Iron Lynx. Заедно с него ще бъдат другите заводски състезатели на Ламборгини Андреа Калдарели и Мирко Бортолоти. Грожан ще участва и в други състезания за издръжливост през останалата част от сезон 2023 в IMSA.

Подобно на Калдарели и Бортолоти, Грожан също така ще участва в разработването на прототипа на Ламборгини в клас LMDh, който ще дебютира в WEC и IMSA през 2024 г. 

„На първо място, за мен е чест да се присъединя към Лаборгини. Това е толкова емблематична марка за всички, които обичат автомобили, включително за мен и моите деца. Освен това съм много развълнуван от две неща. Първото е това, че ще стартирам в Дайтона с автомобил GT3, който е много успешен там. Също така ще бъда част от наистина добър отбор като Iron Lynx и ще имам невероятни съотборници“, сподели Грожан.

„Това ще бъде приятно откритие за мен. По-късно през годината ще разработваме новия прототип LMDh, който е наистина прекрасен. Имам щастието да го видя. Това е невероятен проект, който ще участва в състезанията за издръжливост. Категорията в тези класове става много вълнуваща заради идването на всички конструктори. Тъй като Ламборгини, е толкова успешна марка, се надявам да се справя добре и да донеса успехи в бъдеще“, добави бившият пилот от F1.

„Много сме горди да приветстваме Ромен Грожан в семейството на Ламборгини за този нов и вълнуващ период от историята на Squadra Corse. Той е пилот с огромен опит в различни категории през годините. Вярваме, че той ще може да допринесе много както за програмата ни за GT3, така и за развитието на нашия автомобил LMDh. Очаквам с нетърпение да видя Ромен на пистата в Дайтона и силно се надявам да бъде началото на едно много успешно партньорство занапред“, заяви ръководителят на моторспорт отдела на Ламборгини Джорджио Сана.