Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан все още иска да направи теста с Мерцедес

Грожан все още иска да направи теста с Мерцедес

906
0
Ромен Грожан
Ромен Грожан; снимка: Мерцедес

Ромен Грожан все още иска да направи теста с Мерцедес. Французинът се надява да изпробва някоя от колите на германския производител, както му бе обещано преди няколко години. Грожан обаче призна, че това няма да е лесно заради натоварения му график през 2024 г.

Грожан прекара повече от 9 кампании в F1 с отборите на Рено, Лотус и Хаас. В края на 2020 г. той напусна американския тим и си тръгна от F1, тъй като не успя да намери място другаде.

37-годишният състезател претърпя тежка катастрофа в Гран при на Бахрейн 2020. Той оцеля по чудо, след като неговия болид се заби в предпазните ограждения и избухна в пламъци. Грожан се отърва само с известни изгаряния по ръцете и други леки травми. В крайна сметка обаче той пропусна последните два старта за тогавашната кампания и бе заменен от Пиетро Фитипалди

През пролетта на 2021 г. Грожан получи изненадващо предложение от Мерцедес. Германският производител искаше да организира специален тест на пистата „Пол Рикар“. По време на него бившият пилот от F1 трябваше да седне зад вола на F1 W10. Това е автомобил, който донесе 15 победи на Мерцедес през 2019 г.

Грожан посети фабриката на Мерцедес в Бракли, където му бяха взети мерки за седалката. Първоначалните планове бяха тестът да се проведе в края на юни 2021 г. За нещастие, разместванията в календара за тогавашната кампания не позволиха провеждането на това изпитание.

От Мерцедес решиха да отложат теста за 2022 г. За съжаление, отборът от Бракли така и не организира този тест заради натоварената програма в F1. Така Грожан не изпробва шампионския болид на Люис Хамилтън от 2019 г. Французинът дори бе подготвил специална каска, която да използва на това събитие.

Наскоро Грожан отново коментира тази тема. Бившият пилот на Лотус и Хаас все още се надява да получи възможността да кара болид на Мерцедес. Той обаче призна, че възможностите това да се случи не са много заради натоварения му график през тази година.

„Да, абсолютно искам да го направя. Все още не сме намерили време за това. Да, всичко е по моя вина“, сподели Грожан.

„Не е лесно – догодина ме очакват 30 състезателни уикенда. Вие се оплаквате от 24 в F1, а аз имам 18 в Индикар, седем в състезанията за издръжливост и пет в F1 заедно с Canal+. Така че не е лесно да добавиш един тест просто така“, добави французинът.

Правилата на F1 за частни тестове позволяват да се управляват автомобили, които не са участвали в състезания през последните години. Грожан призна, че умишлено е отлагал теста, за да получи шанс да изпробва настоящото поколение болиди с граунд ефект

„Също така, много егоистично, се опитвам да го отложа до момента, в който действително ще мога да тествам новото поколение автомобили. Но да, все още имам желание да го направя. Винаги, когато се виждам с Тото, той потвърждава, че това ще се случи. Да, би било много готино да се върна в автомобил от F1“, обясни Грожан. Французинът призна, че че все още изпитва болки в ръката си от мястото, където са били изгарянията.

„В някои дни е малко болезнено, особено лявата ръка. Но бих казал, че през 95% от времето дори не мисля за това“, завърши Ромен Грожан.

Тази година 37-годишният състезател ще кара с пълна кампания в Индикар с тима на Juncos Hollinger Racing. Той ще съвместява това заедно с ангажиментите си с Ламборгини в IMSA. Очаква се Грожан да се включи и в 24-те часа на Льо Ман.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Romain Grosjean (@grosjeanromain)