Начало Избрани Гуаню Жу: Всяка Гран при е специален момент, особено в Монреал

Гуаню Жу: Всяка Гран при е специален момент, особено в Монреал

390
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Венелин Николов

Гуаню Жу остана много щастлив след състезанието за Голямата награда на Канада. Пилотът на Алфа Ромео помогна своя екип да постигне второто двойно завършване в зоната на точките. Това е постижение, с което Жу кара да се гордеят всички негови фенове в Китай.

23-годишният състезател се нареди десети на стартовата решетка в Монреал, след като изпревари съотборника си в Алфа Ромео Валтери Ботас по време на съботната мокра квалификационна сесия.

Единственият новак във Формула 1 бе особено решен да отмъсти за поредицата проблеми с надеждността, които засегнаха неговата част от гаража на Алфа Ромео в последните състезания.

Солидният първи стинт, прекаран в челната десетка, задържа Жу пилот в първата половина на състезателното поле до края на състезанието. В крайна сметка той завърши на осмо място и бе точно зад Ботас.

Това беше второто класиране на Жу в точките след Бахрейн. Освен това е награда, която до голяма степен разсея разочарованието, натрупано от китайския пилот през последния месец.

Да, щастлив съм да видя карирания флаг, тъй като преди този уикенд бях много разочарован“, каза Жу пред F1 TV.

Този уикенд бяхме на нова писта. Пристигнахме тук без никаква представа какво ще се случи. Все пак съм много доволен от представянето ни като отбор.“

„В събота беше добре, докато в неделя  най-накрая вкарахме и двата автомобила в точките. Показахме и добра инерция за предстоящите състезания.“

Връхната точка в следобеда на младия пилот на Алфа Ромео бе 14 обиколки преди карирания флаг. Това бе точно след рестарта на надпреварата. Тогава Жу се бореше за позиция с пилота на Астън Мартин Себастиан Фетел.

Китаецът направи дръзко изпреварване на четирикратния световен шампион от външната страна на завой номер 1 на пистата Жил Вилньов.

Обичам да изпреварвам или да намирам трудни позиции. Мисля, че беше много важно да направя това движение след колата за сигурност“, обясни той.

От моя страна беше доста напрегната маневра, защото отвън нямаше никакво сцепление в момента, в който го заобиколих, но успя да го постигна целта си.“

„Tова ни постави в много по-лесен прозорец за състезанието. Така че мисля, че всичко беше наред. Беше страхотно.“

Първият китайски пилот от Гран при преживя наситено встъпване във Формула 1. Но Жу каза, че доста бавно е свикнал с новата си работна среда, което от своя страна му е помогнало да се наслаждава на състезателните уикенди.

Мисля, че от Имола насам се наслаждавам на атмосферата тук, в падока, както и на това, че се запознавам все по-добре с всичко. Наслаждавам на всеки състезателен уикенд“, каза той.

Всяка Гран при е специален момент, особено в Монреал. Виждахме много китайски знамена по трибуните и поддръжници в цял свят. Просто съм много щастлив, че най-накрая мога да им дам точки. Смятам, че всички фенове в моята родина се гордеят с мен“, допълни Гуаню Жу.