Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Губи ли Шумахер желанието да се състезава?

Губи ли Шумахер желанието да се състезава?

34
0
Михаел Шумахер

За първи път от завръщането си във Формула 1 Михаел Шумахер призна, че удоволствието му от надпреварите липсва. Седемкратният световен шампион сложи край на активната си спортна кариера в края на сезон 2006 г., но през 2009 г. се съгласи да я възобнови като пилот на Мерцедес Гран при. Още през първия си сезон обратно зад волана обаче той се сблъска със сериозни трудности. С познатия хъс и желание за успех германецът се бори непрекъснато, но представянето така или иначе не бе на желаното ниво.

2011 г. също не започна добре за него и екипа му. В предсезонните тестове Мерцедес демонстрираха чудесна скорост, но още в първите стартове се оказа, че имат твърде много проблеми, непозволяващи максимално извличане потенциала на MGP W02. Шефът на тима Рос Браун призна, че когато всички системи в автомобила работят нормално и едновременно, темпото е налице, но доскоро това не се случваше често.

През уикенда за Гран при на Турция Мерцедес показаха напредък, но бяха крайно предпазливи през цялото време. На Истанбул парк те нямаха толкова много нови компоненти, колкото други отбори, но предпочетоха по-внимателно развитие, отколкото експерименти. И в южната ни съседка обаче Шумахер изостана спрямо съекипника си Нико Розберг, след което за първи път от повече от година призна, че желанието му да се състезава намалява.

Голямата ми радост от надпреварите липсва в настоящия момент – каза Михаел.

Според наблюдатели подобно изречени демонстрира колебание в седемкратния световен шампион и се предполага, че той може би преосмисля участието си във Формула 1. Договорът му е за три години (до края на 2012 г.) и наскоро германецът бе категоричен, че ще го изпълни.

Той не се представя на същото ниво като съекипника си, това е факт. Статистиката показва, че Нико извлича повече от болида от Михаел. Не смятам, че трябва да отписваме Михаел просто така – той притежава огромен талант, но може би вече си задава някои въпроси – коментира бившият пилот във Формула 1 и стар съперник на Шумахер Дейвид Култард. – Според мен ключът е в това, че надпреварите не му доставят удоволствие. Нещо подобно се случи и с мен в началото на 2008 г. Не бях толкова конкурентоспособен, колкото чувствах, че трябва да съм и това ме убиваше. Емоциите се трупат постепенно, докато един ден се поглеждаш в огледалото и осъзнаваш, че това чувство всъщност е знак. Просто не си в състояние да върнеш часовника – допълни шотландецът.