Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гумите от 2019 г. ще се ползват до края на 2021-ва

Гумите от 2019 г. ще се ползват до края на 2021-ва

1905
0
Пирели, гуми
снимка: Пирели

Моделите гуми на Пирели от миналия сезон ще се използват от Гран при тимовете до края на 2021 година. Това стана ясно от изявления на представителите на компанията след последните решения на Световния моторспорт съвет на ФИА от вчера.

Въвеждането на новите 18-инчови гуми няма да се осъществи преди началото на 2022 г. За тях бяха предвидени 25 дни тестове, които бяха преместени от тази година за следващия сезон. Развитие на гумите за 2021 г. пък изглежда напълно нелогично и излишно при положение, че автомобилите не би трябвало да се променят почти никак.

Пирели има произведени гуми за началото на сезона тази година и част от тях дори бяха изпратени във Виетнам и Бахрейн, където засега ще останат на място за евентуално провеждане на състезания

Производството на гумите за Формула 1 се извършва в Измит, Турция. Там ситуацията с пандемията се влошава и производството може да бъде прекратено напълно за известен период от време.

„Няма абсолютно никакъв смисъл да се опитваме да произвеждаме нови гуми за следващия сезон”, заяви спортният шеф на Пирели Марио Изола. „Спряхме развитието на 13-инчовите ни гуми през миналия септември и насочихме цялото си внимание към създаването на 18-инчови. Това беше планът, но сега няма как да ги развиваме през тази година. Разбрахме се да преместим всичките 25 дни изпитания за следващата година, за да имаме новите гуми за 2022-ра, когато се надяваме ситуацията да е под контрол.”

Тези мерки са част от общия процес на свиване на разходите. Световният моторспорт съвет на ФИА вече обяви редица промени, целящи намаляване на харчовете. Новите правила бяха отложени за 2022 г. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер каза, че отборите дори обсъждат те да бъдат въведени чак през 2023 г.

Междувременно от Пирели отмениха производството на прочутия си календар за 2021 г.

„Календарът не е излизал и преди – през 1967 и след това от 1975 до 1983 г. Пандемията от COVID-19 ни принуждава да го спрем и сега. Ще се завърнем към този си проект в подходящия момент”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Марко Тронкети Провера.