Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гумите решаващи за битката между Ферари и Макларън

Гумите решаващи за битката между Ферари и Макларън

36
0

Малките разлики в поведението на Макларън и Ферари могат да се окажат от огромна важност в процеса на решаване на титлата, смята доставчикът на гуми Бриджстоун.

Темпото на двата тима се колебаеше доста в последните две надпревари, като Макларън бяха по-силни в Германия, но Ферари реално показаха, че са по-бързите в Унгария. Тези колебания в темпото показват, че начинът, по който двата болида ползват гумите, може да бъде ключовият фактор, който разграничава отборите.

Хирохиде Хамашима, директор на отдела за развитие на гуми за моторни спортове в Бриджстоун, е този, който е убеден, че разликата в баланса между МР4-23 и F2008 би обяснила формата им в последните надпревари. Конкретно той е на мнение, че склонността на болида на Ферари да недозавива, пречи на силното темпо на италианците в квалификациите.

„В общи линии при Ферари има тенденция да недозавива повече, отколкото Макларън. Болидът на Макларън по-скоро презавива. Когато гумите предлагат добро сцепление, колата, която презавива, обикновено е по-бърза в една обиколка, отколкото една неутрална или недозавиващата кола.”

„Ако помислите за състезателни условия обаче – особено при температурите на Хунгароринг – тогава колата, която презавива, ще генерира повече топлина отзад в сравнение с тази, която недозавива.”

Хамашима също така коментира и вътрешната битка между Фелипе Маса и Кими Райконен. Той твърди, че бразилецът е по-добър, когато F2008 е в отлично състояние и е перфектно балансиран, но за сметка на това финландецът се справя по-добре в условия на някакъв технически дефект.