Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гумите ще се обозначават по време на състезание

Гумите ще се обозначават по време на състезание

38
0

Комисията по Формула 1 и Световният моторспорт съвет взеха решение двата типа сухи гуми да бъдат различно обозначавани по време на състезание.
###
Двата типа сухи гуми ще бъдат различно обозначавани по време на състезание. Решението бе взето от Комисията по Формула 1 и Световния моторспорт съвет.
Целта на новото правило е зрителите да знаят точно кой вид гуми използва пилотът във всеки момент от надперварата.
Промяната в регламента се прави след няколкомесечна дискусия между отборите, ФИА и Бриджстоун. От една страна всички осъзнаваха, че ще бъде по-интересно на зрителите, ако знаят с какви гуми карат състезателите. От друга обаче екипите първоначално се съпротивляваха на подобна стъпка от страх, че ако обявяват решенията си от това може да спечели конкурентен отбор.
В крайна сметка се стигна до промяна на правилата в последната минута, според която се изисква двата различни типа смеси да се различават видимо по време на състезанията.
Към правилника за 2007 г. бе добавено следното:
“Всеки доставчик на гуми трябва да поеме задължение да осигурява не повече от две спецификации гуми за сухо време за съответното събитие, всяка от които трябва да бъде от еднаква смес и видимо отличима от другата, когато колата е на пистата”
Сега пред Бриджстоун има още един проблем за решаване – какъв точно ще бъде обозначителният знак върху гумите. Решението трябва да се вземе възможно най-скоро, защото първата Гран при в Австралия е само след 10 дни.