Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гумите софт с 0,5 сек по-бързи от типа хард

Гумите софт с 0,5 сек по-бързи от типа хард

40
0

С гуми от типа софт на Бриджстоун спечели днешната квалификация за Гран при на Австралия пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел. Съотборникът му Марк Уебър, който ще се нареди до него на първа редица, използва същата смес, за да даде най-доброто си време в последната част на квалификацията. Според директора на отдела за развитие на продукти за автомобилния спорт Хирохиде Хамашима подреждането на първите 10 пилоти дава предпоставки за наистина интересна надпревара утре.

– Температурите днес бяха по-ниски спрямо вчерашните, а това бе предизвикателство за състезателите, особено в квалификацията. Самата сесия бе интересна, защото се използваха различни стратегии – заради вероятността да завали – допълни той.

Условията на трасето ще са един от основните фактори за това как ще се развие надпреварата, твърди Хамашима.

– В началото на днешния ден пистата бе доста мръсна заради дъжда от снощи. Ако вали преди състезанието, то на екипите никак няма да им е лесно. Стартиращите с мекия тип ще се тревожат за грейнинг (късане) на левите гуми – предна или задна, или и двете (според настройките на болидите). Ако пилотът е в състояние да пази гумите си, то би била възможна стратегия с един питстоп. По-ниската разрешена скорост в питлейна също се отчита при смятане на вариантите. Типът софт пък е с около 0,5 сек по-бърз от хард в най-бърза обиколка, но определено не разполагаме с достатъчно данни, за да твърдим кои гуми ще издържат повече тук – допълни той.