Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гутиерес остава в Заубер, Сироткин ще е тест пилот на тима

Гутиерес остава в Заубер, Сироткин ще е тест пилот на тима

31
0
Сергей Сироткин

Естебан Гутиерес остава в тима на Заубер и за сезон 2013 г., съобщиха официално от отбора. Той ще е титуляр заедно с Адриан Сутил, а трети пилот на отбора ще е руснакът Сергей Сироткин.

Шефът на Заубер Мониша Калтенборн заяви, че се радва на продължаването договора на мексиканския състезател, тъй като в Хинвил вярват в развитието на млади таланти.

През изминалия сезон Естебан разбра от първа ръка колко трудно може да е за един дебютант във Формула 1. Той обаче регистрира страхотен напредък през сезона както в квалификациите, така и в надпреварите и в крайна сметка финишира като най-добрия новак в пилотския шампионат. Резултатите често не отразяваха представянето му. Убедена съм, че Естебан ще е в състояние да използва опита си, за да постигне резултати и ще бъде подпомогнат от факта, че познава прекрасно всички в отбора ни – допълни Калтенборн.

Гутиерес заяви, че се радва на възможността да продължи работата си със Заубер. Той също отбеляза, че 2013-та бе трудна година за него, но и че упоритият труд заедно с екипа му помогна да напредне.

Чувствам се добре да направя следващата стъпка. Това ще е четвъртата ми година с екипа, втора като титуляр. Техническото предизвикателство през 2014-та ще е огромно. Ето защо ще е още по-важно да познаваш добре хората, с които работиш. Ще дам максимума от себе си, за да напредна още повече и да подкрепя екипа колкото се може повече – допълни той.

Едновременно с удължаването контракта на Гутиерес Заубер обявиха и продължаване на партньорството си с Телмекс. Председателят на компанията Карлос Слим Домит заяви, че в Телмекс и Телсел се гордеят с това, че са част от тима на Заубер и ще поддържат програмата си за млади пилоти, част от която е и Естебан.

Сделката с руските инвеститори пък не се осъществи напълно и съответно Сергей Сироткин не получи очакваното титулярно място. Той все пак ще се присъедини към Заубер, но като резервен пилот. Руснакът започна работа в Хинвил от август, като трупа опит и дори направи демонстрационно каране на новата писта в Сочи, където догодина ще се проведе Гран при на Русия.

За мен е голям шанс да стана тест пилот на Заубер. Ще се трудя упорито, за да подобря себе си и да извлека максимума от тази възможност. Формула 1 е много сложна и е важно да имам шанс да се уча. Догодина обаче ще се съсредоточа основно върху световните серии Рено, които са изключително конкурентоспособни. Така ще мога да се подготвя още по-добре за следващата голяма стъпка – каза Сироткин.