Начало Formula E News Гюнтер триумфира във втория старт в Джакарта, Верлайн поведе във временното класиране

Гюнтер триумфира във втория старт в Джакарта, Верлайн поведе във временното класиране

141
0
Максимилиан Гюнтер
Максимилиан Гюнтер, снимка Формула Е

Максимилиан Гюнтер триумфира във втория старт в Джакарта. Пилотът на Мазерати MSG потегли от полпозишън и записа първи успех за сезон 2022-23 във Формула Е. Втори и трети финишираха Джейкс Денис (Андрети Аутоспорт) и Мич Еванс (Ягуар Рейсинг). Гюнтер също така донесе и първи успех за Мазерати в световния шампионат с електрически едноместни болиди.

Този уикенд Джакарта прие 10-тия и 11-тия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Вчера се проведе първият старт по улиците на индонезийската столица, докато днес бе втория. Състезанията се провеждат на улична писта с дължина 2.370 км и разположена в крайбрежния регион Анкол

Гюнтер беше най-бърз и в днешната квалификация в Джакарта. Германецът потегли от полпозишън във вчерашната надпревара и финишира трети. Днес Гюнтер със сигурност се надяваше да запише първи успех във Формула Е от близо две години насам. До него от първа редица стартира Мич Еванс.

Гюнтер направи най-добър старт и поведе след преминаването на първите няколко завоя на пистата в Джакарта. Зад него се движеха Денис, Еванс, Вандоорн, Фенестрас, Мортара, Верлайн, Верн, Да Коща и Хюз.

Гюнтер водеше в първите няколко тура от днешния старт в Джакарта. Германецът използва първия си атакуващ режим в четвъртата обиколка. Малко по-късно Денис и Еванс също минаха през зоната за активация, което позволи на Гюнтер да си върне водачеството. Междувременно от състезанието отпадна Серхио Сете Камара (NIO 333 Racing) и Давид Бекман (Андрети Аутоспорт). Германецът имаше контакт с Лукас ди Граси от екипа на Махиндра Рейсинг

С напредване на състезанието Гюнтер продължаваше да води, следван от Денис и Еванс. По-назад Буеми имаше контакт с Джейкс Хюз, след който се откъсна парче от предното крило на швейцареца. Същевременно Касиди опита да изпревари Верлайн на завой №16. Пилотът на Енвижън Рейсинг имаше контакт със своя съперник и счупи предното си крило. В резултат на това Касиди мина през бокса и се върна в дъното на колоната.

До края на втория старт в Джакарта Гюнтер се откъсна напред и записа много важен първи успей за Мазерати. Италианският производител спечели първо състезание в шампионат с едноместни болиди от Гран при на Германия 1957. Тогава Хуан Мануел Фанджо спечели състезанието на пистата Нюрбургринг-Нордшлайфе с Мазерати 250F. Втори и трети завършиха Денис и Еванс, като пилотът на Андрети направи най-бързата обиколка в днешната надпревара в Джакарта.

Четвърти и пети завършиха състезателите на Нисан Саша Фенестрас и Норман Нато, следвани от тези на Порше Паскал Верлайн и Антонио Феликс да Коща. Челната десетка допълниха Едоардо Мортара (Мазерати MSG), Щофел Вандоорн (DS Пенске) и Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг).

В генералното класиране Верлайн се изкачи на първо място с актив от 134 точки. Втори е Денис със 133. Топ 5 допълват Касиди (128), Еванс (109) и Жан-Ерик Верн с 97. При отборите Порше води пред Енвижън Рейсинг, Ягуар Рейсинг, Андрети Аутоспорт и DS Пенске.