Начало Formula E News Верлайн спечели първото състезание в Джакарта

Верлайн спечели първото състезание в Джакарта

139
0
Паскал Верлайн, Порше
Паскал Верлайн, снимка Порше

Паскал Верлайн спечели първото състезание в Джакарта. Пилотът на Порше записа заслужен успех в надпреварата на уличната писта в столицата на Индонезия. Втори и трети завършиха Джейк Денис (Андрети Аутоспорт) и Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG).

Джакарта приема 10-тия и 11-тия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Състезанията се провеждат на улична писта с дължина 2.370 км и разположена в крайбрежния регион Анкол

Времето преди началото на първия старт в Джакарта беше сухо и слънчево. Температурите на въздуха и асфалта бяха с обичайните високо стойности за Индонезия. Това, в комбинация с високата влажност предлага едно сериозно предизвикателство за състезателите от Формула Е.

Квалификацията бе спечелена от Максимилиан Гюнтер. Германският състезател донесе първи полпозишън за Мазерати в шампионат с едноместни болиди от 1958 г. насам. Втори завърши Джейк Денис, следван от Паскал Верлайн и Жан-Ерик Верн.

Гюнтер поведе след старта на първото състезание в Джакарта. Състезателят на Мазерати MSG запази първото място, следван от Верлайн и Вандоорн. Двамата изпревариха Денис. Пети бе Верн, следван от Фрайнс, Мортара, Мюлер, Касиди и Еванс. По-назад Буеми направи лошо потегляне и зае последната позиция.

Гюнтер водеше в първите няколко обиколки на надпреварата по улиците на Джакарта. Германецът бе преследван от Верлайн, който на свой ред бе преследван от Денис. Зад водещото трио се движеха Вандоорн и Верн.

Верлайн поведе в началото на четвъртата от общо 36 обиколки в Джакарта. Пилотът на Порше изпревари Гюнтер в края на старт-финалната права. Зад тях Вандоорн се справи с Денис. Същевременно състезателите на Махиндра Лукас ди Граси и Роберто Мери активираха атакуващите си режими. Испанецът кара на мястото на Оливър Роуланд, който прекрати договора си с Махиндра и напусна с незабавен ефект. Себастиен Буеми също използваше своя атакуващ режим. Състезателят на Енвижън Рейсинг имаше контакт в началото на състезанието и мина през бокса за смяна на гуми.

В следващите няколко тура Верлайн, Гюнтер, Верн, Денис и Вандоорн също минаха през зоната за активация. В резултат на това Верлайн запази първото място, следван от Денис и Гюнтер.

В следващите обиколки в Индонезия Верлайн и Гюнтер си размениха няколко пъти водачеството. Пилотът на Мазерати загуби позиция от Денис. Зад тях Касиди водеше оспорван двубой с Верн. Лидерът във временното класиране имаше контакт с френския си съперник на първи завой. За щастие двамата запазих своите позиции и продължиха напред без сериозни поражения в своите болиди

В 34-тата обиколка имаше контакт между пилотите на Ягуар Сам Бърд и Мич Еванс. В резултат на това новозеландецът се удари в предпазните ограждения на първи завой и отпадна. Бърд на свой ред мина през бокса и потъна надолу в класирането. Няколко тура по-рано Рене Раст (Макларън) се завъртя и загуби няколко места.

До края на старт №1 в Джакарта не настъпиха промени в челото. По този начин Верлайн записа трети успех от началото на сезон 2022-23 във Формула Е и общо четвърти в неговата кариера. До него на подиума се качиха Денис и Гюнтер.

Четвърти и пети завършиха пилотите на DS Пенске Щофел Вандоорн и Жан-Ерик Верн. Шести остана Едоардо Мортара (Мезерати MSG), следван от Ник Касиди. Състезателят на Енвижън Рейсинг записа най-бързата обиколка в днешния старта. Топ 10 допълниха Антонио Феликс да Коща (Порше), Робин Фрайнс (Abt Cupra FE Team) и Джейкс Хюз с Макларън.