Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на 0,2 сек пред Розберг в последната тренировка в Монако

Фетел на 0,2 сек пред Розберг в последната тренировка в Монако

41
0

Себастиан Фетел (Ферари) бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Монако. Четирикратният световен шампион изпревари съперниците от Мерцедес, като Нико Розберг зае втора, а Люис Хамилтън – трета позиция.

Времето все още бе облачно в началото на тренировката, но температурите бяха по-високи, отколкото в четвъртък – 18 градуса на въздуха и 24 на трасето. Последният час за подготовка бе особено важен за отборите, след като в сесиите преди ден никой не успя да изпита суперсофт заради дъжда. Поради тази причина програмата за тази тренировка бе особено натоварена и още в първата минута повече от половината болиди излязоха на пистата. Пилотите на Мейнър Маруся тръгнаха директно с меките гуми, както и тези на Мерцедес.

От Рено отбелязаха, че ще работят с Ред Бул и Торо Росо отново по управляемостта и представянето на задвижващите си системи, както и по подготовка за квалификацията. Междувременно Хамилтън оглави класирането с 1:19.074 мин (със суперсофт). При толкова автомобили на пистата доста пилоти се сблъскаха с проблемите на трафика по тесните улици на княжеството. Той обаче не попречи на Люис да подобри постижението си до 1:17.504 мин. Розберг излезе втори, докато във Ферари изчакваха условията на трасето да се подобрят. Хамилтън продължи да прави бързи обиколки: 1:17.021, 1:16.705. Нико даде 1:17.271 и съобщи, че задната част на колата му не е стабилна при влизане в завой, докато най-бързият пилот със софт четвърт час след началото бе Данил Квят (Ред Бул) с 1:18.681 мин. Миналата година полпозишънът в Монако бе спечелен с 1:15.989. Според Мерцедес това време спокойно можеше да бъде подобрено днес, ако условията на пистата продължаваха да се оправят.

Ромейн Грожан бе четвърти. Пилотът на Лотус е с наказание този уикенд заради смяна на скоростна кутия (пет места назад на стартовата решетка). Следваха съотборникът му Пастор Малдонадо, Фелипе Маса, Валтери Ботас, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Фелипе Насър, Дженсън Бътън и т.н. Времена до този момент не бяха записали единствено пилотите на Ферари и Фернандо Алонсо.

Насър и Кими Райконен (излязъл в 20-ата минута от сесията на писта) искаха да правят опити със суперсофт, но от питуолите на Заубер и Ферари имаха един и същ отговор за състезателите: „Още е твърде рано”. Финландецът се нареди трети (+1,3 сек от времето на Хамилтън) и скоро настояването му даде резултат – сложи суперсофт.

Най-меките гуми в гамата на Пирели бяха предпочетени от екипите в средата на тренировката, когато Мерцедес започна обиколки си със софт. Кими подобри своето постижение за тур с 0,6 сек при първия си опит със суперсофт и веднага след това сесията бе прекратена заради негова катастрофа на Сен Дево. В този момент четвърти бе Алонсо, следван от Хюлкенберг, Малдонадо, Бътън, Рикиардо, Фетел, Грожан и т.н.

Тренировката бе възобновена по-малко от 5 минути след прекъсването. Само Мерцедес и Ред Бул бяха със софт. Квят получи съобщение, че „температурите се качват постоянно”.

Фетел излезе на втора позиция, само на 0,180 сек от Хамилтън. Последва нова катастрофа – на Макс Верстапен, който се удари в бариерата на „Антъни Ноже” и счупи част от задното си крило, но успя да продължи. Хамилтън от своя страна изтърва болида си, но премина през зона за сигурност.

На пистата настъпи известно затишие 15 минути преди карирания флаг. Розберг отново излезе със суперсофт и бе предупреден да очаква прегряване на гумите и нестабилност на задната част във втори бърз тур. Нико се доближи на 0,065 сек до Хамилтън, след което английският пилот на Мерцедес свали 0,1 сек от собственото си най-добро време. След това Фетел изпревари и двамата състезатели на екипа от Бракли с 1:16.143 мин. Розберг се нареди пред Хамилтън, но остана на 0,2 сек от немския пилот на Ферари. Четвърто време постигна Рикиардо, следван от Сайнц, Райконен, Квят, Бътън, Верстапен, Грожан и т.н.