Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън почувствал неуважение от страна на тима в Абу Даби

Хамилтън почувствал неуважение от страна на тима в Абу Даби

368
0

Люис Хамилтън почувствал неуважение от страна на тима си Мерцедес по време на Гран при на Абу Даби заради инструкциите към него да вдигне темпото в края на състезанието.

Трикратният световен шампион намали скоростта умишлено в опит да избута съотборника си Нико Розберг към съперниците зад него. Хамилтън трябваше да спечели надпреварата, а немският пилот да е извън топ 3, за да вземе британецът четвърта титла. В крайна сметка обаче Розберг завърши втори и триумфира с короната за 2016 г.

Тактиката на Хамилтън бе широко обсъждана и след финала, и през следващите няколко дни. Първоначално спортният директор на Мерцедес Тото Волф демонстрира сериозно раздразнение от поведението на Люис и дори подхвърли, че пилотът е изпълнил „инструкциите на Кристиан Хорнер (от Ред Бул) и може би иска да кара за него!” По-късно допълни, че анархията не работи в никоя компания или отбор и че му трябва време, за да реши какво ще прави по-нататък. След броени дни техническият шеф на екипа Пади Лоу (за когото се смята, че ще премине в Уилямс) заяви, че не изпитва притеснение от случилото се на трасето. Накрая Волф каза, че отборът бил сбъркал с даването на инструкции.

Самият Хамилтън обаче не смята въпроса за разрешен.

„Това бе е един от множество некомфортни моменти през годината. Виждайки какво е било казано (след финала), почувствах неуважение от страна на онези, които бяха говорили. Не очакваш подобно нещо от ръководители, отговарящи за толкова много хора”, заяви англичанинът пред Channel 4.

Междувременно физиотерапевтът на Люис Анджела Кълън заяви, че пилотът изобщо не е такова „парти животно”, каквото го описва част от пресата по света. Новозеландката работи за центъра „Хинца Пърформанс” и е участвала в създаването на специална програма за Хамилтън, базирана на система на НАСА за поддържане здравето на астронавти. По време на състезателни уикенди тя е също така личен асистент на състезателя.

„Изкараха цяла година с Люис и за това време имаше партита може би четири пъти. Той не е купонджия. Ако има три седмици пауза между два старта – и съответно достатъчно време за възстановяване, може да изпие нещо, за да отпразнува победа. Но ако има състезание следващата седмица, не пие нищо. От време на време върши лудости, но не повече от който и да е нормален човек. Той е най-невероятно талантливият и отдаден на работата си спортист. Не минава ден или надпревара без да получа съобщение, след като съм си тръгнала, в което ми благодари за работата”, обясни Кълън.

Анджела допълни, че ролята й е по-скоро на пърформънс треньор: „По време на състезателен уикенд моята задача е да елиминирам всички външни фактори, за да може Люис да мисли единствено за карането и да не се тревожи за каквото и да е друго. Будя го, поръчвам му храната, карам го до пистата.”