Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън се радва на полпозишъна, Ботас с проблеми с баланса

Хамилтън се радва на полпозишъна, Ботас с проблеми с баланса

69
0
Nissan Juke NISMO RS

Люис Хамилтън спечели 64-ия полпозишън в кариерата си във Формула 1 на пистата Каталуния. Трикратният световен шампион се доближи на една първа позиция от Аертон Сена и на 4 от рекордьора по този показател в историята на спорта Михаел Шумахер, който има 68.

„Подобрявам представянето си тук през последните 10 години, отборът ни свърши изумителна работа”, коментира Хамилтън веднага след финала на квалификацията. „Виждах реакцията на феновете, знамената по пистата, а това винаги ти дава повече сили, когато не си на домашна писта.”

„По принцип смятахме, че сме на около десета от секундата пред Ферари, а в Q3 изглеждаше, че сме далеч по-близо. Знаехме, че ще е доста напрегнато. Направихме някои промени преди квалификацията и усещането в колата бе страхотно. Бях много доволен от нея.”

„Обиколката ми в Q1 бе много, много трудна, тази в Q2 – горе-долу, но достатъчно силна, а първият бърз тур в Q3 бе вече наистина много добър. При втория тръгнах нормално, но след това загубих две десети и не завърших по желания от мен начин.”

Съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас се класира трети в квалификацията. Той на практика пропусна цялата сутрешна тренировка, след като отборът откри теч на вода в сменената задвижваща система. Наложи се връщане на агрегата, използван от финландеца в първите стартове за сезона и той успя да излезе на пистата в самия край на сесията.

„След сутрешната суматоха със смяната на двигателя и връщането към стария мотор беше ясно, че изоставам”, коментира Валтери. „В квалификацията имах проблеми със стабилността на задната част на колата. Това бе основният ми проблем. Трудно беше да намеря достатъчно добър ритъм при преминаването от един квалификационен сегмент към друг. Не беше от най-добрите ми сесии, но съм доволен от работата на екипа, а и Люис бе много силен днес. Състезанието е утре, а преди ми се е случвало да постигам чудесни неща от трета позиция на грида.”