Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Фетел след последната свободна тренировка в Бахрейн

Хамилтън пред Фетел след последната свободна тренировка в Бахрейн

30
0

Люис Хамилтън завърши на първа позиция в третата свободна тренировка на пистата Сахир в Бахрейн. Пилотът на Мерцедес успя да изпревари с по-малко от 0,1 сек Себастиян Фетел с Ферари. Третото място зае Нико Розберг (Мерцедес), а четвърти остана съотборникът на Фетел, Кими Райконен. Валтери Ботас и Фелипе Маса от екипа на Уилямс отново показаха, че са трета сила, нареждайки се пети и шести, седми бе Пастор Малдонадо (Лотус), следван от Даниел Рикиардо (Ред Бул), Нико Хюлкенберг (Форс Индия) и Фелипе Насър (Заубер).

Последната свободна тренировка започна при температура на въздуха от 29 градуса, а тази на асфалта бе 40 градуса. Трудност за пилотите обаче представляваше и силният вятър.

За разлика от предишните уикенди в началото на третата свободна тренировка почти нямаше трафик. Повечето пилоти предпочитаха да изчакат в бокса може би защото условията в квалификацията нямаше да имат нищо общо с тези в ранния следобед.

Така близо 20 минути след началото на едночасовата сесия бързи обиколки бяха направили само пилотите на Заубер, Лотус и Форс Индия.

Още с първото си излизане Нико Розберг поведе, подобрявайки времето на Кими Райконен от първата свободна тренировка в петък. Въпреки това той се оплака от работата на диференциала си, който не бе настроил по желания от него начин.

Неговият съотборник в отбора на Мерцедес, Люис Хамилтън допусна грешка още в първия завой на бързата си обиколка, може би защото караше с повече гориво в тази първа серия от обиколки. Едва в третата си обиколка той успя да влезе в топ 10, но на сериозна разлика от първия.

Райконен и Фетел излязоха на пистата 25 минути след началото и застанаха начело. Ботас и Розберг пък се наредиха зад тях.

В екипа на Ред Бул изпробваха различен вариант на задното крило в колите на двамата си пилоти. Резултатите от сравнението обаче не успяха да се видят, след като Рикиардо прекрати бързата си обиколка, а Квят допусна грешка. Сесията бе спряна, за да може колата му да бъде спокойно изнесена от чакъла.

Проблеми имаше отново и за Дженсън Бътън. Задвижващата му система бе превключила на по-нисък режим, вероятно за да избегне възможността от прегряване.

Около 15 минути преди края на третата свободна тренировка пилотите започнаха опити с меките гуми.

Розберг постигна резултат от 1:34.968 мин., Ботас и Маса заеха второ и трето място. Скоро и тримата бяха изместени надолу, след като Хамилтън и Фетел направиха много добри обиколки. Британецът поведе с 1:34.599 мин., а Фетел бе с по-малко от 0,1 сек зад съперника си. Райконен се нареди четвърти зад Розберг, но пред пилотите на Уилямс, Пастор Малдонадо и Даниел Рикиардо.

След кратък престой в бокса проблемите на Бътън явно бяха отстранени и той успя да направи добра обиколка, която го изведе на 11-ата позиция, давайки надежди на екипа на Макларън за квалификацията.