Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас спасява Маруся?

Хаас спасява Маруся?

32
0

Джийн Хаас е инвеститорът, свързван със спасяването на екипа на Маруся. Търгът за автомобилите и каквото бе останало от оборудването на фалиралия през миналата година отбор от Формула 1, който бе насрочен за днес, бе отменен. Управляващите компанията синдици обясниха, че това се случва във връзка с „дискусии с трета страна”.

Шефът на екипа Джон Буут сподели след това пред ВВС, че преговорите „са значително напреднали, като става дума за разговори с нов инвеститор – такъв, който заслужава доверие”. Той допълни, че според него шансовете да бъде сключена спасителна сделка са много високи.

Хаас получи слот за участие в шампионата на Формула 1. Той реши да дебютира през 2016 г. Според непотвърдена информация съсобственикът на едноименния тим в НАСКАР купи още в края на 2014-та фабриката на Маруся в Бенбъри. Сега вече името му се свързва със значително по-голяма инвестиция.

– Не можем да дадем повече подробности, имайки предвид поверителния характер на преговорите – заяви от управляващата Маруся компания FRP Advisory.

Според изданието Спийдуийк придобиването на Маруся от страна на Хаас би дало сериозни предимства на 62-годишния бизнесмен. Той би разполагал с възможност да наеме освободения персонал, който е подготвен и има опит във Формула 1. Отборът освен това бе напреднал с конструирането на болид за предстоящия сезон и това би било от помощ на екипа на Хаас.

Придобиването на Маруся освен това бе донесло на американеца правото да получи дела от миналогодишните приходи, полагащи се за спечелените в шампионата 2 точки. Той възлиза на около 50 млн. долара.

Смята се също така, че Ферари биха помогнали за осъществяване на сделката. Италианският тим е най-големият кредитор на Маруся и има да взима над 25 милиона долара за задвижващите системи от миналия сезон. Хаас се договори със Скудерията да ползва техни агрегати при влизането си във Формула 1.