Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън близо до продължаване на договора си с Мерцедес

Хамилтън близо до продължаване на договора си с Мерцедес

38
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън е близо до продължаване на договора си с Мерцедес, смята самият пилот.

Настоящият контракт на двукратния световен шампион във Формула 1 изтича в края на 2015 г. Той и тимът от Бракли бяха започнали разговори за ново споразумение, но се разбраха да ги спрат, за да се съсредоточат върху битката в шампионата през 2014 г. Дискусиите бяха подновени в началото на предсезонните тестове тази година.

„Надявам се да сме на финален етап (от разговорите)”, посочи Хамилтън, цитиран от британския вестник Гардиан. „Не знам точно как вървят нещата като време, но сме кажи-речи на последен етап. Свързан съм с този отбор в близко бъдеще”.

Люис сам води преговорите с Мерцедес. Той е без мениджър, след като договорът му с XIX Entertainment на Саймън Кауъл изтече. Впоследствие пилотът сключи договор с агенция Purple PR, която обаче се грижи най-вече за имиджа му.

„Не съм сигурен, че ми достави удоволствие”, коментира 30-годишният Хамилтън факта, че сам преговаря за нов договор. „Това е много, много изнервящо преживяване. Но се радвам, че го направих. Винаги щях да се чудя мога или не мога да се справя с нещо подобно, ако не го бях сторил. Научих много от баща си и от Саймън, от хората около мен. Като цяло се опитвам да разбера първо на каква позиция се намираме, след това как можем да я подобрим и от там – как да постигнем растеж и полза за отбора и за мен.”

Заплатата на Хамилтън според сегашния му договор е 20 милиона паунда годишно (контрактът бе за 3 години). Твърди се, че пилотът е поискал увеличение, достигащо 1 милион британски лири на седмица! Самият Люис отрича подобно нещо: „Смятам, че за всеки пилот е нещо нормално да се старае да стане този, с когото се сравняват останалите. Не говоря за статут. Всеки човек гони прогрес. Всеки иска да разбере колко струва. Не водим разговор, в който съм заявил: „Спечелих шампионата, сега искам еди-какво си”. Можете да питате Тото [Волф].”

По-рано спортният директор на Мерцедес Тото Волф заяви, че му е значително по-трудно да преговаря директно с Хамилтън, отколкото с мениджър. „На него не мога да му кажа… Не искам да използвам грозни думи. Люис е част от отбора и трябва да остане мотивиран, така че се налага да избирам внимателно словата си”, обясни австриецът.

Според информация в британската преса от Ферари вече на два пъти се опитвали да разговарят с Хамилтън за присъединяването на англичанина към тима от Маранело за 2016 г. Бившият шеф на Скудерията Марко Матиачи още през миналия сезон предприел подобни действия. Същото сторил по-късно и наследникът му Маурицио Аривабене. Ръководството на легендарния италиански тим искало Люис да замести Кими Райконен и било готово да му плаща заплата от 30 милиона британски лири годишно.